Dýně je super plodina, ze které můžete vykouzlit neuvěřitelné dobroty.


Dýňová polévka s čedarem


Potřebujeme: 600 g oranžové dýně, 2 středně velké brambory, 1 cibule, 2 lžíce olivového oleje, 1 kostka zeleninového vývaru, 300 ml mléka, sůl, čerstvě mletý černý pepř, 1 lžička kmínu, 100 g nastrouhaného čedaru, hrst čerstvé pažitky



?Postup:

1. Dýni nejprve ostrým nožem rozčtvrť. Pak z ní sloupni tuhou slupku a lžící vydlabej semínka. Dužninu nakrájej na cca dvoucentimetrové kostky. Brambory oloupej, omyj pod studenou vodou a nakrájej také na dvoucentimetrové kostky. Cibuli vybal ze slupky a nakrájej na drobné kostičky.


2. Do hrnce nalij olivový olej. Když se rozehřeje, přidej k němu cibuli a nech ji mírně osmahnout. Následně vhoď do hrnce dýni i brambory, přidej rozdrobenou kostku vývaru a přilij 300 ml vody a mléko. Ještě přidej sůl, pepř, kmín a pak už to jen promíchej a přiklop pokličkou.


3. Polévku pak nech na mírném ohni zvolna probublávat dobrou půlhodinu. Poté sundej hrnec s polévkou z plotny. Ponorným mixérem polévku mixuj, dokud nezíská hladkou konzistenci. Nyní stačí už jen vmíchat sýr a pažitku.


Doba přípravy 55 minut.

1 porce obsahuje 943 kJ/225 kcal

Počet porcí/kusů 4


  10:47,  aktualizováno  25. března 2019 20:52