Doporučujeme

RECEPT DNE: Polévka z červené řepy s tymiánovými krutony

| foto: Bauer Media

RECEPT DNE: Polévka z červené řepy s tymiánovými krutony

Ingredience

1 cibuli

3 stroužky česneku

2 větší brambory

1 velkou mrkev

4 bulvy červené řepy

2 lžíce slunečnicového oleje

1 lžičku sušeného tymiánu

sůl

šťávu z 1 citronu

mletý černý pepř

200 g 12% zakysané smetany

Na krutony:

2 pivní rohlíky

3 lžíce olivového oleje

2 lžíce sušeného tymiánu


1. Cibuli s česnekem očistíme a nasekáme nahrubo. Brambory, mrkev a řepu oloupeme a nakrájíme na kostičky. Rohlíky nakrájíme na kolečka a rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem. Pak je pokapeme olivovým olejem a posypeme dvěma lžícemi tymiánu. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a opečeme dozlatova.



2. V hrnci rozehřejeme olej a orestujeme na něm cibuli. Přidáme česnek, mrkev, řepu a brambory, přisypeme 1 lžičku tymiánu a vše osmahneme. Směs zalijeme 1000 ml vody, osolíme a přivedeme k varu. Pozvolna vaříme, než bude zelenina měkká.



3. Na závěr polévku rozmixujeme dohladka a dochutíme ji citronovou šťávou, solí a pepřem. Před podáváním jednotlivé porce ozdobíme zakysanou smetanou a posypeme tymiánovými krutony.


  • Vybrali jsme pro Vás