Losos je fantastická ryba, kterou můžete připravit snad na tisíc způsobů. My pro vás dnes máme recept s quinoou a batáty.

Ingredience

60 g černé quinoy
sůl
4 filety lososa bez kůže
čerstvě mletý černý pepř
2 lžičky sójové omáčky
1/4 lžičky mleté sladké papriky
4 lžíce olivového oleje
salátové listy na obložení
50 g másla


Pyré ze sladkých brambor:
4 batáty
150?ml smetany ke šlehání 33%

1. Nejprve quinou propláchneme a pak uvaříme v lehce osolené vodě doměkka. Uvařenou quinou scedíme a rozprostřeme na tác.


2. Začneme připravovat pyré: Batáty oloupeme, nakrájíme je na kousky, dáme do hrnce a zalijeme smetanou. Lehce osolíme a při velmi mírné teplotě je uvaříme doměkka.


3. Filety lososa omyjeme, osušíme, lehce opepříme a potřeme sójovou omáčkou. Jednou stranou je vmáčkneme do uvařené quinoy. Pak je obrátíme a dáme na plech vyložený pečicím papírem, quinoou nahoru. Povrch lehce poprášíme mletou paprikou, osolíme a pokapeme asi 2-3 lžícemi oleje. Vložíme do trouby vyhřáté na 200?°C a pečeme 10 minut.


4. Mezitím rozmixujeme uvařené batáty na pyré. Listy salátu promícháme se zbylým olejem a špetkou soli.


5. Na talíře rozdělíme batátové pyré, přidáme upečené filety lososa a salát. Máslo rozpustíme a pyré i lososa jím pokapeme.

  11:00,  aktualizováno  26. března 2019 10:51