IngredienceTěsto: Náplň: Bílkový sníh: |
1. Nejprve připravíme těsto. Mouku promícháme s jedlou sodou a třtinovým cukrem. Přidáme máslo nakrájené na kousky a žloutky. Vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a uložíme do chladničky.
2. Mezitím připravíme náplň: Jablka oloupeme, vykrojíme jádřinec a dužinu nakrájíme na velmi slabé plátky. Dáme je do mísy, pokapeme citronovou šťávou, ochutíme skořicí a vanilkovým aroma. Podle potřeby přisladíme.
3. Asi 2/3 těsta rozválíme do tvaru a velikosti zapékací formy. Zbylé těsto dáme do mrazničky. Formu vyložíme pečicím papírem, který lehce potřeme máslem. Vložíme plát těsta a pečeme v předehřáté troubě při 170 °C asi 15 minut. Na předpečené těsto rozdělíme jablečnou náplň.
4. Bílky vyšleháme s krupicovým cukrem a špetkou soli do tuha. Bílkový sníh rozetřeme na koláč a lehce ho poprášíme moučkovým cukrem. Navrch nastrouháme zbylé těsto z mrazničky. Opět vložíme do trouby a dopékáme asi 15–20 minut. Po upečení necháme zcela vychladnout a nakrájíme na řezy.