Doporučujeme

RECEPT DNE: Hraběnčiny řezy bez lepku

| foto: Kulinární studio Bauer Media, Bauer Media

RECEPT DNE: Hraběnčiny řezy bez lepku

Moučník nejlépe chutná v den upečení a ideálně vlažný ;-)

Ingredience

Těsto:
450 g bezlepkové mouky Jizera
1 lžička jedlé sody
150 g třtinového cukru
250 g másla + máslo na vymazání formy
4 žloutky
moučkový cukr na poprášení


Náplň:
1 kg jablek
šťáva z 1 citronu
1/2 lžičky mleté skořice
několik kapek přírodního vanilkového aroma
popřípadě ca. 30 g třtinového cukru na doslazení


Bílkový sníh:
4 bílky
100 g krupicového cukru
sůl

1. Nejprve připravíme těsto. Mouku promícháme s jedlou sodou a třtinovým cukrem. Přidáme máslo nakrájené na kousky a žloutky. Vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a uložíme do chladničky.


2. Mezitím připravíme náplň: Jablka oloupeme, vykrojíme jádřinec a dužinu nakrájíme na velmi slabé plátky. Dáme je do mísy, pokapeme citronovou šťávou, ochutíme skořicí a vanilkovým aroma. Podle potřeby přisladíme.


3. Asi 2/3 těsta rozválíme do tvaru a velikosti zapékací formy. Zbylé těsto dáme do mrazničky. Formu vyložíme pečicím papírem, který lehce potřeme máslem. Vložíme plát těsta a pečeme v předehřáté troubě při 170 °C asi 15 minut. Na předpečené těsto rozdělíme jablečnou náplň.


4. Bílky vyšleháme s krupicovým cukrem a špetkou soli do tuha. Bílkový sníh rozetřeme na koláč a lehce ho poprášíme moučkovým cukrem. Navrch nastrouháme zbylé těsto z mrazničky. Opět vložíme do trouby a dopékáme asi 15–20 minut. Po upečení necháme zcela vychladnout a nakrájíme na řezy.


  • Vybrali jsme pro Vás