Doporučujeme

Menu pro osm kamarádek

Udělejte si malou dámskou hostinu. Menu na ní bude báječně lehké, ale nápaditě zkombinované. Lahodný kousek dietního masa, dva super saláty a nakonec malý hřích.  


Aktuální vydání Ženy a život je věnováno především jednomu tématu. A tím jsou... děti. Najdete v něm spoustu tipů, jak je potěšit, jak se o ně starat... Proto jsme se aspoň v kapitole JÍDLO věnovaly jen a jen maminkám. Nechte děti na starost otcům a udělejte si parádní dámskou jízdu. Co se bude podávat?



Bramborový salát se zelenými listy


Excelentní ančovičkový dresink a zelené listy obalí brambory celou škálou chutí.


? Čas na přípravu: 35 minut

? Množství: 8 porcí

? Potřebujete: 1,5?kg nových brambor, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíci kaparů, 1 svazek rukoly, 1 salát frisée, 1 hrst baby listů červené řepy, sůl, čerstvě mletý pepř; na dresink: 10 filetů ančoviček, 1 lžičku dijonské hořčice, 1 stroužek česneku, šťávu z jednoho citronu, půl lžíce medu, 150?ml panenského olivového oleje



1. Brambory pečlivě omyjte a vydrhněte kartáčkem. Vložte je do hrnce, zalijte studenou ­vodou a osolte. Vodu přiveďte k varu, potom ­teplotu ztlumte a za mírného bublání vařte 15 až 20 minut, podle velikosti brambor.

2. Všechny ingredience na dresink vložte

do vysoké nádoby a ponorným mixérem

je rozmixujte na hladký krémový dresink.

3. Uvařené brambory slijte a překrájejte na menší kusy. V pánvi zahřejte olej a restujte na něm kapary asi 2 minuty. Pak přidejte brambory. Promíchejte a sundejte z ohně. Na brambory vlijte připravený dresink. ­Opět promíchejte a nechte zchladnout.

4. Všechny salátové listy promíchejte v míse. Rozložte na ně brambory obalené v dresinku.



A co se podává dál? Nechte se překvapit...




Opečená kukuřice s kroupami



Měkká sladká zrna výborně doplňuje křupavá štiplavá ředkvička a uzené mandle.


? Čas na přípravu: 30 minut

? Množství: 8 porcí

? Potřebujete: 4 vařené kukuřičné klasy, 3 hrnky vařených krup, 4 velké ředkvičky, 3 jarní cibulky, 1 hrst trhaných petrželových listů, 80?g nasekaných uzených mandlí; na dresink: čtvrt hrnku olivového oleje, 1 lžíci bílého vinného octa, 1 lžičku celozrnné hořčice, sůl, černý čerstvě drcený pepř 


1. Kukuřičné klasy vložte na rozpálenou grilovací pánev. Otáčejte je a opékejte ze všech stran. Pak je sundejte z pánve a nechte vychladnout. Z opečených klasů okrájejte nožem zrna a smíchejte je s vařenými kroupami.

2. Ředkvičky nastrouhejte na struhadle

na tenká kolečka. Jarní cibulky nakrájejte na kolečka a promíchejte s připravenou ­kukuřicí a kroupami.

3. Olivový olej, ocet, hořčici, malou špetku soli a pepře dejte do skleničky s víčkem a pořádně protřepejte. Dresink vmíchejte

do kukuřice s kroupami.

4. Ochucenou kukuřici s kroupami naservírujte na velký talíř. Posypte ji kolečky ředkviček, petrželí a sekanými uzenými mandlemi.



A teď pozor – přichází hlavní chod!




Krůtí roláda pečená na růžovém víně


Jemné krůtí maso je pro dámský jazýček jako dělané. Sladce navinulá šťáva mu dodá šarm.


? Čas na přípravu: 30 minut + pečení

? Množství: 8 porcí

? Potřebujete: 1,5 až 2?kg krůtích prsou, 1 hrst nasekané petržele + pár listů na ozdobu, 2 stroužky česneku, 15?g strouhaného parmazánu, 100?ml olivového oleje, 3 červené cibule, 200?ml drůbežího vývaru, 100?ml růžového vína, 50?ml balzamicového octa, 50?g másla, sůl, pepř



1. Troubu předehřejte na 180 °C. Celý kus krůtích prsou ostrým nožem prořízněte tak, aby vznikl plát masa. Osolte ho a opepřete z obou stran.

2. Smíchejte nasekanou petržel, prolisovaný česnek, parmazán a půlku oleje. Směsí potřete jednu stranu plátu krůtího masa. Zarolujte a provázkem svažte.

3. Oloupané cibule nakrájejte na čtvrtky a vložte do pekáče. Položte na ně roládu. Potřete ji zbylým olejem a podlijte vývarem a vínem. Vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 60 minut dozlatova. Během pečení ji polévejte výpekem.

4. Po opečení vyndejte roládu a cibule z pekáče. Zabalte do alobalu a uchovejte 15 minut v teple.

5. Pekáč postavte na oheň a výpek přiveďte k varu. Vlijte balsamico a máslo a provařte na hustou šťávu. Roládu nakrájejte na kolečka a servírujte s cibulemi, přelité šťávou a ozdobené petrželkou.



Konec večírku si přece nikdo neumí představit bez zákusku!




Malinový dezert do skleniček


Malinové želé tvořící ovocně omamnou chuť tohoto dezertu si připravte den předem. Piškotový koláček můžete buď upéct, nebo jednoduše koupit v obchodě.


? Čas na přípravu: 8 porcí

? Množství: 40 minut + chlazení

? Potřebujete: 400?g piškotového koláče s ovocem (můžete použít i vanilkový piškot či biskupský chlebíček), 50?ml brandy, 250?g malin; na krém: 250?ml smetany na šlehání (40 % tuku), 80?g moučkového cukru, 750?g tučné zakysané smetany, 1 vanilkový lusk; na želé: 500?g čerstvých nebo mražených malin, 400?g krupicového cukru, 1 pomeranč, 1 citron, 5 plátků želatiny



1. Na malinové želé vložte do kastrůlku čerstvé maliny s krupicovým cukrem, šťávou z pomeranče a citronu a 600?ml vody. Přiveďte k varu a pak na mírném ohni vařte asi 10 minut. Propasírujte přes jemné sítko.

2. Plátky želatiny namočte do studené vody, aby změkly. Z propasírované malinové šťávy odeberte 300?ml a v kastrůlku ji zahřejte, nesmí se vařit. Změklou želatinu vyndejte z vody, vymačkejte a vložte do zahřáté malinové šťávy. Míchejte, až se želatina rozpustí. Pak šťávu s rozmíchanou želatinou vlijte do zbylé šťávy. Promíchejte, zakryjte fólií a dejte do chladu ztuhnout.

3. Na krém ušlehejte smetanu s moučkovým cukrem dotuha. Zakysanou smetanu rozmíchejte se semínky vyškrábnutými z vanilkového lusku. Potom ji opatrně promíchejte s vyšlehanou sladkou smetanou.

4. Na dno skleniček rozdělte malinové želé. Na želé rozlámejte koláček nebo piškot a pokapejte ho brandy. Nakonec dejte lžíci krému a ozdobte čerstvými malinami.



  • Vybrali jsme pro Vás