Doporučujeme

Jak připravit jarní nádivku s uzeným masem – KROK ZA KROKEM

Milujeme ji schovanou uvnitř kuřete i sólo jen tak v pekáči. A nejen na Velikonoce! Vynikající pokrm připravený z celkem obyčejných ingrediencí.

? Množství: pro 4 osoby

? Čas na přípravu: 60 minut

? Čas na pečení: 40 minut

? Potřebujete: 1 menší uzené koleno (nebo 500 g uzeného bůčku), 1 lžičku celého černého pepře, 2 bobkové listy, 1 cibuli, 5 stroužků česneku, 1/2 svazku pažitky, 1/2 svazku ploché petržele, 4 housky, 1 lžíci sádla, 60 g krupice, 3 vejce, sůl, čerstvě mletý pepř, máslo a strouhanku na vymazání formy


? Náš tip: Vyražte na mladé kopřivy a nahraďte jimi částečně nebo úplně petržel a pažitku. Nádivka s přimícháním krupičné kaše získá na nadýchanosti. Pokud ale chcete celý postup urychlit, můžete ji vynechat. Nebojte se housky pokropit vývarem tolik, že se úplně rozmočí. Přebytečnou tekutinu z nich pak můžete vymačkat. Místo kolena můžete použít i jiné uzené maso. Třeba bůček nebo kousky slaniny. Někdo přidává i játra, ale jejich chuť je v nádivce moc výrazná.


1. Koleno omyjte. V hrnci přiveďte k varu litr a půl vody s kořením. Přidejte rozkrojenou cibuli a 3 oloupané stroužky česneku. Vodu osolte. Vložte do ní uzené koleno a uvařte doměkka.




2. Bylinky omyjte a nechte oschnout, nebo je osušte na utěrce. Nasekejte je nahrubo. Housky nakrájejte na kostičky a přendejte do velké mísy, ve které budete míchat nádivku.




3. V kastrůlku rozpusťte sádlo. Přimíchejte krupičku a krátce ji opražte. Zalijte ji čtyřmi naběračkami vývaru z kolena. Krupici rozmíchejte a přiveďte k varu. Za stálého míchání uvařte hustou kaši.




4. Nakrájené housky pokropte vychladlým vývarem. Maso vykostěte a nakrájejte na kousky. Přidejte je k pečivu.

Přisypte nakrájené bylinky a přimíchejte krupicovou kaši.




5. Vejce rozklepněte. Žloutky přidejte do mísy. Z bílků se špetkou soli ušlehejte tuhý sníh. Dva oloupané stroužky česneku utřete se solí. Sníh s česnekem opatrně vmíchejte do směsi.




6. Směs naplňte do formy vytřené sádlem a vysypané strouhankou. Povrch pěkně uhlaďte. Pak vložte do vyhřáté trouby a pečte na 170 °C asi 40 minut dozlatova.




  • Vybrali jsme pro Vás