Ingredience

1 cibule

1 stroužek česneku

1 lžíce olivového oleje

1 lžíce másla

2 snítky tymiánu

1000 g brambor (varný typ B nebo C)

250?g tvrdého sýra

mořská sůl

černý hrubě mletý pepř

100?g plátků slaniny


1. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. V pánvi rozehřejeme olej s máslem. Na rozpálený tuk vsypeme nakrájenou cibuli s česnekem a lístky tymiánu. Restujeme na mírném ohni, až cibule zesklovatí a začne lehce zlátnout. Orestovanou směs necháme zchladnout.


2. Brambory oloupeme a nastrouháme do velké mísy nahrubo. Přidáme osmaženou cibulku s česnekem i s tukem z pánve a promícháme. Pak k bramborám nastrouháme sýr. Osolíme, opepříme a promícháme.


3. Na vymazaný plech tvoříme z bramborové směsi lžící stejně velké placičky. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 15-20 minut, až budou na povrchu lehce zlatavé. Pak na placičky rozložíme plátky slaniny a pečeme ještě 5 minut, až bude slanina křupavá.