Doporučujeme

8 zdravých a dietních receptů z kozího sýru

V české gastronomii se začíná stále více objevovat kozí sýr. Nemusíte ale chodit na tuto delikatesu pouze do restaurace, můžete vyzkoušet báječně lehké pokrmy i doma.

Míchaný salát s kozím sýrem

Suroviny: 3 druhy listového salátu po 200 g (hlávkový, dubový, Lollo rosso), ?8 koleček cukety, 8 koleček brambor, 2 válečky kozího sýra (200 g), 8 malých rajčátek, 2 lžíce dijonské hořčice, 1 lžíce vinného octa, 1 lžička cukru, sůl, mletý černý pepř, 6 lžic olivového oleje



Postup:

1. Salátové listy dobře vypereme, větší natrháme na menší kousky a rozdělíme na talíře.

2. Na dvou lžících olivového oleje opečeme společně kolečka cuket a kolečka brambor. Sýr rozkrájíme na 16 koleček.

3. Kombinujeme kolečko cukety a sýra nebo kolečko bramboru a sýra a vytváříme věžičky. Vždy čtyři na každý talíř přidáme k salátu. Ozdobíme půlkami rajčátek.

4. Ve skleničce rozmícháme hořčici, ocet, cukr, sůl, pepř a olivový olej a vytvoříme zálivku. Tou na závěr saláty pokapeme.


Doba přípravy 20 minut.

1 porce obsahuje 1167 kJ/279 kcal

Počet porcí/kusů 4



Gratinovaná zelenina s čerstvým kozím sýrem

Suroviny:
2 větší červené papriky, 1 větší cuketa, 8 jarních cibulek, 12 pevných cherry rajčátek, mořská sůl, hrubě mletý černý pepř, 4 lžíce olivového oleje, 200 g čerstvého kozího sýra



Postup:

1. Zeleninu opláchneme a očistíme. Papriku rozkrájíme na šestiny a odstraníme semínka, cuketu nakrájíme na plátky. Cibulky nakrájíme na špalíčky, rajčata rozkrojíme na poloviny.

2. Zeleninu promícháme se solí, pepřem, olejem a opatrně promícháme. Rozložíme ji na plech a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C .

3. Sýr rozkrojíme na 4 špalíky a ve chvíli, kdy začne zelenina hnědnout, je přidáme na plech k zelenině. Vše kratičce zapečeme, pak rozdělíme na talíře a přelijeme výpekem.


Doba přípravy 50 minut.

1 porce obsahuje 972 kJ/232 kcal

Počet porcí/kusů 4



Salát s placičkami z kozího sýra

Suroviny:
60 g rukoly, 80 g salátu frissé, 60 g polníčku, 20 lístků šťovíku, ?40 ml slunečnicového oleje, 6 listů bazalky, 1 lžíce pokrájených lístků oregana, 1 lžička lístků tymiánu, 1 stroužek česneku, 4 lžíce jablečného octa, sůl, 50 g tučnějšího eidamu, 100 g tvrdého kozího nebo ovčího sýra, 12 jedlých květů (macešky, sedmikrásky, fialky,...)



Postup:

1. Všechny saláty dobře omyjeme a osušíme. Větší listy natrháme na velikost sousta, menší necháme vcelku.


2. V misce smícháme olej s pokrájenými bylinkami, prolisovaným česnekem, octem a podle chuti osolíme.

3. Oba sýry nastrouháme na jemné delší nudličky a promícháme je. Na plech s pečícím papírem nasypeme sýr do tvaru čtyř placiček o průměru asi 10 cm. Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 150 °C dokud se sýr nerozpustí. Pak teplotu snížíme na 140 °C a placičky upečeme dozlatova.

4. V mise promícháme připravené saláty s jedlými květy a přelijeme dresinkem. Ozdobíme sýrovou placičkou a bylinkami.


Doba přípravy 40 minut.

1 porce obsahuje 665 kJ/159 kcal

Počet porcí/kusů 4



Pečená rajčátka s kozím sýrem

Suroviny:
250 g čerstvého kozího sýra, ?2 lžíce smetany na vaření nebo mléka, ?celý bílý pepř, 6 cherry rajčátek, 2 lžíce olivového oleje, zelené pesto, 2 tortilly



Postup:

1. Kozí sýr vyšleháme se smetanou. Na talířky dáme po lžíci vyšlehaného sýra a lehce ho rozetřeme do tvaru kruhu. Celý pepř rozdrtíme a sýr jím posypeme.

2. Rajčátka na pánvi na olivovém oleji lehce orestujeme (asi 3 minuty). Necháme je lehce zchladnout a pak je položíme do středu sýra. Rajčátka a sýr ještě lehce pokapeme pestem.

3. Tortilly opečeme buď v troubě nebo nasucho na pánvi. Pak je rozlámeme na kousky a přidáme na talíře k rajčátku se sýrem.


Doba přípravy 20 minut.

1 porce obsahuje 627 kJ/150 kcal

Počet porcí/kusů 6



Bílý toast s našlehaným čerstvým sýrem a salsou ze sušených rajčat

Suroviny: 100 g čerstvého kozího sýra, ?80 g žervé, 50 ml smetany ke šlehání, ?sůl, mletý černý pepř, 150 g cukrového hrášku, 2 stroužky česneku, 150 g sušených rajčat naložených v oleji, 4 plátky bílého chleba se semínky



?Postup:

1. Do mísy dáme kozí sýr a žervé a přilijeme smetanu. Ochutíme špetkou soli a pepřem. Vše šleháme asi 2 minuty, až vznikne nadýchaný jemný krém.

2. Hráškové lusky očistíme, dáme do kastrůlku s vroucí vodou a blanšírujeme je asi 1 minutu. Pak je slijeme a ihned zchladíme studenou vodou.

3. Česnek oloupeme a dlaní lehce rozmáčkneme. Sušená rajčata necháme okapat a olej zachytíme. V pánvi zahřejeme trochu oleje ze sušených rajčat, přidáme stroužky česneku a krátce je orestujeme. Opečený česnek dáme do mixeru, přidáme překrájená sušená rajčata a rozmixujeme na pastu.

4. Plátky chleba opečeme v pánvi na oleji, v němž se opékal česnek. Potřeme je našlehaným sýrem, pokapeme rajčatovou salsou a ozdobíme nakrájenými hráškovými lusky.


Doba přípravy 15 minut.

1 porce obsahuje 1457 kJ/348 kcal

Počet porcí/kusů 4



Salát se sýrem a fíky

Suroviny:
100 g rukoly, 1 salát lollo biondo, 100 g polníčku, 1/4 ledového salátu, 6 fíků, 250 g kozího sýra ?Zálivka: 50 g hořčice, 1 šalotka, 1 lžíce nasekané petrželky, 60 ml olivového oleje, 1 lžíce citronové šťávy, sůl, drcený barevný pepř



?Postup:

1. Všechny listové saláty opláchneme ve studené vodě a necháme okapat. Fíky omyjeme a překrájíme na osminky. Sýr nakrájíme na menší kousky.

2. Hořčici smícháme s najemno nakrájenou šalotkou, petrželkou, olivovým olejem, citronovou šťávou a dochutíme solí.

3. Saláty natrháme a smícháme s nakrájenými fíky a sýrem. Rozdělíme na talíře, pokapeme dresinkem a posypeme drceným barevným pepřem.


Doba přípravy 15 minut.

1 porce obsahuje 1487 kJ/355 kcal

Počet porcí/kusů 4



Teplý salát ze žampionů a hlívy s kozím sýrem

Suroviny:
400 g žampionů (tmavé nebo světlé), 200 g hlívy, 2 stroužky česneku, 1 lžíce olivového oleje, 1/4 lžičky sušeného oregana, 1/2 lžíce balzamicového octa, 1/2 lžíce hnědého cukru, mořská sůl, 8 plátků bílého chleba, 150 g čerstvého kozího sýra, 2 lžíce bílého jogurtu, 1/2 chilli papričky, 100 g listů ředkvičky nebo baby špenátu



?Postup:

1. Žampiony a hlívu očistíme, hlívu nakrájíme na menší kusy, větší žampiony překrojíme. Česnek rozdrtíme. V pánvi zahřejeme olivový olej, vložíme do něj česnek a houby a restujeme je.

2. Restujeme jen tak dlouho, až houby pustí vodu a ta se částečně odpaří. Pak přidáme oregáno, ocet, cukr a sůl. Houby promícháme s přísadami a vložíme do trouby předehřáté na 200 °C. Pečeme ještě 5 až 10 minut. Do trouby dáme opéct zároveň i plátky bílého chleba.

3. Kozí sýr rozdrobíme a smícháme s jogurtem. Chilli papričku usekáme na velmi jemno a vmícháme do jogurtu. Upečené houby promícháme s listy ředkvičky (můžete použít i špenát, čekanku nebo rukolu). Přidáme ochucený kozí sýr a ke každé porci dva plátky opečeného chleba.


Doba přípravy 30 minut.

1 porce obsahuje 1480 kJ/353 kcal

Počet porcí/kusů 4



Pečený kozí sýr s brusinkovou omáčkou

Suroviny:
150 g brusinek, 1 lžička krupicového cukru, 3 žampiony, 4 kolečka sýra buche de chévre (á 100 g), sůl, červený drcený pepř, 1 lžíce oleje, 4 listy salátu little gem, 2 snítky tymiánu



?Postup:

1. Brusinky očistíme a opláchneme. V kastrůlku zahřejeme 3 lžíce vody a rozpustíme v ní cukr. Přisypeme brusinky a na slabém plameni je podusíme asi 10 minut. Pak je odstavíme.

2. Žampiony očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Porce kozího sýra přisolíme, opepříme a poklademe plátky žampionů. Rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem a každý kousek pokapeme olejem. Zapékáme je v předehřáté troubě při 200 °C asi 8-10 minut.

3. Salátové listy i tymián opláchneme a vodu vytřepeme. Každou porci sýra položíme na list opraného salátu, ozdobíme kopečkem brusinek s trochou omáčky a kouskem tymiánu.


Doba přípravy 35 minut.

1 porce obsahuje 1365 kJ/326 kcal

Počet porcí/kusů 4


  • Vybrali jsme pro Vás