Tuňákový steak s banánovým salátem
Suroviny: drcený černý pepř, kůra z 1 limetky, šťáva z 1 citronu, 3 banány, 300 g cherry rajčat, 1 snítka kopru, 100 g nízkotučného jogurtu, 4 lžíce bílého vinného octa, 1 snítka hladké zelené petrželky, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce mleté hořčice, sůl, pepř, 2 lžíce kari, 2 lžíce cukru, 4 steaky z tuňáka po 140 g
Příprava:
Okořeníme steaky drceným pepřem a limetkovou kůrou. Oloupeme banány a nakrájíme je na plátky, které pokapeme citronovou šťávou. Nakrájíme cherry rajčátka na plátky a opatrně je promícháme s plátky banánů. Dresink připravíme tak, že smícháme jogurt s octem, koprem, petrželkou, olejem a hořčicí a okořeníme solí, pepřem, kari a nakonec přisladíme. Nalijeme na banánový salát a opatrně promícháme. Na teflonové pánvi rozehřejeme mírně olej, aby se z něj nekouřilo. Vložíme steaky z tuňáka a smažíme jen z jedné strany asi 4 minuty. Dáme porce ryby na talíř, přidáme banánový salát a ozdobíme petrželkou.
Římský salát s krevetami
Suroviny: 150 g malých loupaných krevet, sůl, pepř, olivový olej, 200 g římského salátu, 100 g černých oliv bez pecek, 100 g cherry rajčátek, citronová šťáva, 200 g Tatarské omáčky Hellmann´s s křenem a rajčaty
Příprava:
Krevety omyjeme, osolíme, osmahneme na olivovém oleji a přidáme špetku pepře nebo chilli koření. Omytý salát natrháme a přidáme k němu černé olivy, přepůlená cherry rajčátka, citronovou šťávu a nakonec i krevety. Dochutíme Tatarskou omáčkou Hellmann´s s křenem a rajčaty.
Losos na pomerančích
Suroviny: 400 g čerstvého lososa s kůží, lžíce olivového oleje, 2 lžíce pomerančové marmelády, 250 ml čerstvé pomerančové šťávy, 8–10 krevet
Příprava:
Do rozpálené pánve s trochou olivového oleje vložíme lososové steaky kůží dolů, pokud jsou hodně vysoké, tak je po opečení ještě otočíme na druhou stranu. Přídáme pomerančovou marmeládu, zalijeme pomerančovou šťávou, vložíme krevety (je jedno, zda použijeme vyloupané nebo nevyloupané) a společně vaříme. Šťávu zredukujeme a na konec podle chuti dosolíme.
Fettuccine s tuňákem a pestem
Suroviny: 350 g těstovin fettuccine, 250 g čerstvého tuňáka, 4 tvrdá a zralá rajčata, 1 šalotka, sůl, pepř, 3 lžíce olivového oleje
Na pesto: 50 g bazalky, 1/2 stroužku česneku, 10 g piniových semínek, 6 lžic olivového oleje, sůl
Příprava:
Do mixéru dáme česnek a piniová semínka a trochu rozmixujeme. Přidáme natrhanou bazalku, špetku soli a opět rozmixujeme. Nakonec dáme půlku oleje a vše rozmixujeme na jemnou pastu. Přendáme do misky a za stálého míchání přilijeme zbytek oleje. Vařicí vodou spaříme rajčata, oloupeme je, zbavíme semínek a pokrájíme na kostičky. Šalotku jemně nasekáme. Rybu omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky. Do pánve nalijeme olej a osmahneme na něm šalotku (nesmí zhnědnout). Přidáme tuňáka a při vyšší teplotě osmažíme ze všech stran dozlatova. Osolíme, opepříme, přidáme rajčata a 5–6 minut podusíme. Nakonec vmícháme pesto. Těstoviny uvaříme, aby byly al dente, scedíme a přidáme do pánve s tuňákem, promícháme, chvíli prohřejeme a servírujeme.
Salát z rýžových nudlí s krevetami
Suroviny: 1 červená paprika, 100 g tenkých rýžových nudlí, 200 g předvařených (narůžovělých) krevet, 4 jarní cibule, 1 svazek koriandru, 1 rovná lžička zelené kari pasty, 1 1/2 lžíce ústřicové omáčky, 2 lžíce oleje (nejlépe sezamového), 2 lžíce limetové nebo citronové šťávy
Příprava:
Rýžové nudle zalijeme vroucí vodou. Máčíme je asi 10 minut. Mezitím vložíme krevety do cedníku, propláchneme a necháme okapat. Čtvrtky papriky nakrájíme na jemné nudličky. Jarní cibule očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Otrháme lístky koriandru. Na zálivku rozmícháme kari pastu se 3 lžícemi horké vody z nudlí. Přišleháme ústřicovou omáčku, olej a citronovou šťávu. Nudle scedíme a necháme okapat. Nůžkami je nastříháme na kousky. Vše promícháme dohromady, přelijeme zálivkou a upravíme na talíř.
- pondělí 25. března 2019