Doporučujeme

5x lahůdky z mořských plodů a ryb

Dovolenkovou náladu vám vykouzlí recepty z ryb a krevet.

Tuňákový steak s banánovým salátem
Suroviny: drcený černý pepř, kůra z 1 limetky, šťáva z 1 citronu, 3 banány, 300 g cherry rajčat, 1 snítka kopru, 100 g nízkotučného jogurtu, 4 lžíce bílého vinného octa, 1 snítka hladké zelené petrželky, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce mleté hořčice, sůl, pepř, 2 lžíce kari, 2 lžíce cukru, 4 steaky z tuňáka po 140 g

Příprava:
Okořeníme steaky drceným pepřem a limetkovou kůrou. Oloupeme banány a nakrájíme je na plátky, které pokapeme citronovou šťávou. Nakrájíme cherry raj­čátka na plátky a opatrně je promícháme s plátky banánů. Dresink připravíme tak, že smícháme jogurt s octem, koprem, petrželkou, olejem a hořčicí a okořeníme solí, pepřem, kari a nakonec přisladíme. Nalijeme na banánový salát a opatrně promícháme. Na teflonové pánvi rozehřejeme mírně olej, aby se z něj nekouřilo. Vložíme steaky z tuňáka a smažíme jen z jedné strany asi 4 minuty. Dáme porce ryby na talíř, přidáme banánový salát a ozdobíme petrželkou.



Římský salát s krevetami
Suroviny:
150 g malých loupaných krevet, sůl, pepř, olivový olej, 200 g římského salátu, 100 g černých oliv bez pecek, 100 g cherry rajčátek, citronová šťáva, 200 g Tatarské omáčky Hellmann´s s křenem a rajčaty

Příprava:
Krevety omyjeme, oso­líme, osmahneme na olivovém oleji a přidáme špetku pepře nebo chilli koření. Omytý salát natrháme a přidáme k němu černé olivy, přepůlená cherry rajčátka, citronovou šťávu a nakonec i krevety. Dochutíme Tatarskou omáčkou Hellmann´s s křenem a rajčaty.



Losos na pomerančích
Suroviny:
400 g čerstvého lososa s kůží, lžíce olivového oleje, 2 lžíce pomerančové marmelády, 250 ml čerstvé pomerančové šťávy, 8–10 krevet

Příprava:
Do rozpálené pánve s trochou olivového oleje vlo­žíme lososové steaky kůží dolů, pokud jsou hodně vysoké, tak je po opečení ještě otočíme na druhou stranu. Přídáme pomeran­čovou marmeládu, zalije­me pomerančovou šťávou, vložíme krevety (je jedno, zda použijeme vyloupané nebo nevylou­pané) a spo­lečně vaříme. Šťávu zredu­kujeme a na konec podle chuti dosolíme.



Fettuccine s tuňákem a pestem
Suroviny:
350 g těstovin fettuccine, 250 g čerstvého tuňáka, 4 tvrdá a zralá rajčata, 1 šalotka, sůl, pepř, 3 lžíce olivového oleje
Na pesto: 50 g bazalky, 1/2 stroužku česneku, 10 g piniových semínek, 6 lžic olivového oleje, sůl

Příprava:
Do mixéru dáme česnek a piniová semínka a trochu rozmixujeme. Přidáme natrhanou bazalku, špetku soli a opět rozmixujeme. Nakonec dáme půlku oleje a vše rozmixujeme na jemnou pastu. Přendáme do misky a za stálého míchání přilijeme zbytek oleje. Vařicí vodou spaří­me rajčata, oloupeme je, zbavíme semínek a pokrájíme na kos­tičky. Šalotku jemně nasekáme. Rybu omyjeme, osušíme a na­krá­jíme na kostky. Do pánve nalijeme olej a osmahneme na něm šalotku (nesmí zhnědnout). Přidáme tuňáka a při vyšší teplotě osmaží­me ze všech stran dozlatova. Osolíme, opepříme, přidáme raj­čata a 5–6 minut podusíme. Nakonec vmícháme pesto. Těstoviny uvaříme, aby byly al dente, scedíme a přidáme do pánve s tuňá­kem, promícháme, chvíli prohřejeme a servírujeme.



Salát z rýžových nudlí s krevetami
Suroviny:
1 červená paprika, 100 g tenkých rýžových nudlí, 200 g předvařených (narůžovělých) krevet, 4 jarní cibule, 1 svazek koriandru, 1 rovná lžička zelené kari pasty, 1 1/2 lžíce ústřicové omáčky, 2 lžíce oleje (nejlépe sezamového), 2 lžíce limetové nebo citronové šťávy

Příprava:
Rýžové nudle zalijeme vroucí vodou. Máčíme je asi 10 minut. Mezi­tím vložíme krevety do cedníku, propláchneme a necháme okapat. Čtvrtky papriky nakrájíme na jemné nudličky. Jarní cibule očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Otrháme lístky koriandru. Na zálivku rozmícháme kari pastu se 3 lžícemi horké vody z nudlí. Přišleháme ústřicovou omáčku, olej a citronovou šťávu. Nudle scedíme  a necháme okapat. Nůžkami je nastříháme na kousky. Vše promí­cháme dohromady, přelijeme zálivkou a upravíme na talíř.


  • Vybrali jsme pro Vás