Doporučujeme

4 recepty na super snídani

Snídaně je jedno z nejdůležitějších jídel každého dne. Nepodceňujte ji.

Anglická snídaně


Suroviny:

1 cibule
olivový olej na restování
200 ml rajčatového pyré
400 g sterilovaných bílých fazolí ve slaném nálevu, scezených
8 velkých plátků anglické slaniny
200 g cherry rajčátek
8 bavorských klobásek
150 g malých žampionů
8 snítek tymiánu
sůl
4 vejce
mletý černý pepř
1 lžička dijonské hořčice
1 lžička worcesterské omáčky
1 lžíce tmavého cukru
čerstvé pečivo k podávání



Postup:

1. Cibuli oloupeme, nakrájíme najemno a v kastrůlku na rozehřátém oleji orestujeme dozlatova. Přidáme pyré, krátce promícháme a přisypeme fazole. Společně povaříme asi 10 minut do zhoustnutí.

2. Mezitím slaninu rozložíme na plech s pečicím papírem, přidáme opláchnutá rajčátka, klobásky a společně pečeme v troubě předehřáté na 190 °C asi 8 - 10 minut dozlatova.

3. V pánvi na rozehřátém oleji opečeme očištěné žampiony společně s otrhanými lístky tymiánu a špetkou soli doměkka a dozlatova. Přendáme je na talíř, do pánve přilijeme dle potřeby olej a rozklepneme opatrně vejce. Opékáme je tak dlouho, až bílek ztuhne. Vejce lehce osolíme a opepříme.

4. Fazole nakonec dochutíme hořčicí, worcesterskou omáčkou, cukrem, solí a pepřem. Podáváme společně s klobáskami, slaninou, rajčátky, žampiony, vejci a čerstvým pečivem dle chuti.

Doba přípravy 40 minut.
1 porce obsahuje 2753 kJ/658 kcal
Počet porcí/kusů 4


Ovesná mrkvová kaše bez lepku


Suroviny:

2 lžičky přepuštěného másla (ghí)
2 zralé banány
1 větší mrkev
hrst rozinek
1 rovná lžička skořice
? lžičky mletého hřebíčku
600 ml rýžového mléka
130 g bezlepkových ovesných vloček
2 pomeranče
kokosového oleje na restování
špetka vanilkového cukru
med podle chuti

Na dozdobení:

1 granátové jablko
1 hrsti nasekaných lískových ořechů



Postup:

1. Na ghí si v malém kastrůlku orestujeme rozmačkané banány, najemno nastrouhanou mrkev a hrst rozinek. Přidáme skořici a mletý hřebíček.

2. Přilijeme rýžové mléko a přisypeme bezlepkové ovesné vločky. Za stálého míchání vaříme na mírném plameni asi 4 minuty.

3. Pomeranče oloupeme, dužinu nakrájíme na měsíčky a poklademe je na pánev potřenou kokosovým olejem, poprášíme vanilkovým cukrem a z každé strany asi minutu orestujeme.

4. Pak přilijeme 50 ml vody, minutu povaříme a dle chuti dosladíme medem. Kaši podáváme v menších miskách, ozdobíme pomerančem, semínky granátového jablka a nasekanými ořechy.

Doba přípravy 15 minut.
1 porce obsahuje 1947 kJ/465 kcal
Počet porcí/kusů 4


Palačinky z kokosového mléka s ananasem a karamelem


Suroviny:

20 g másla + na opékání
40 g třtinového cukru
2 vejce
500 ml kokosového mléka
250 g hladké mouky
špetka soli

Dohotovení:

1 menší ananas
100 g krupicového cukru
1 lžíce másla



Postup:

1. Máslo rozpustíme a necháme mírně vychladnout. Přelijeme ho do mísy, přidáme cukr a vejce a společně vyšleháme. Poté přidáme kokosové mléko a vmícháme mouku a sůl. Připravíme hladké těsto, které necháme 30 minut odpočinout při pokojové teplotě.

2. Pánev nahřejeme, vymažeme ji trochou másla a nalijeme do ní naběračku těsta. Necháme ho rozlít po celém dně a palačinku opečeme z obou stran dozlatova. Stejným způsobem připravíme palačinky i ze zbylého těsta.

3. Ananas očistíme, nakrájíme na asi 5 mm silné plátky a odstraníme dřevitý střed. Připravený ananas nakrájíme na menší dílky. Na velké pánvi rozpustíme cukr a utavíme ho na světlý karamel. Poté k němu přidáme máslo a 100 ml horké vody. Karamel necháme rozvařit, aby v něm nebyly kousky. Přidáme ananas a krátce prohřejeme.

4. Karamel slijeme do mističky a postupně jím přelijeme upečené palačinky, které složíme s kousky ananasu do šátečku. Před podáváním můžeme dozdobit lístky meduňky.

Doba přípravy 35 (bez odpočinutí) minut.
1 porce obsahuje 816 kJ/195 kcal
Počet porcí/kusů 12


Francouzské toasty s ovocem


Suroviny:

3 vejce
300 ml smetany ke šlehání
špetka soli
3 lžíce vanilkového cukru
1 lžičky mleté skořice
70 g másla
8 plátků brioškového chleba

Dohotovení:

moučkový cukr na posypání
javorový sirup na přelití
čerstvé ovoce na ozdobení (jablko, borůvky, brusinky)



Postup:

1. V misce smícháme vejce se smetanou, přidáme sůl, vanilkový cukr a skořici. Na pánvi rozehřejeme máslo, plátky chleba z obou stran namočíme do ochucených vajec a poté je opečeme z obou stran dokřupava.

2. Opečený chléb servírujeme posypaný moučkovým cukrem, zalitý javorovým sirupem a ozdobený čerstvým ovocem.

Doba přípravy 20 minut.
1 porce obsahuje 2717 kJ/649 kcal
Počet porcí/kusů 4


  • Vybrali jsme pro Vás