Doporučujeme

3 recepty, jak připravit vepřovou panenku

Libový kousek masa v sobě ukrývá tisíce možností, jak se přeměnit na výtečnou pochoutku. Dnes pro vás máme tři super recepty, které stojí za vyzkoušení.

Vepřová panenka s pikantní černou čočkou


Co budete potřebovat:
250 g černé čočky Beluga
600 g vepřové panenky
sůl podle potřeby
mletý pepř podle potřeby
1 lžíce dijonské hořčice
1 snítka rozmarýnu (+ na ozdobu)
olivový olej na smažení
4 stroužky česneku
1 červená paprika
2 žluté chilli papričky
10 listů máty (+ na ozdobu)
2 lžíce citronové šťávy



Postup:

1. Čočku namočíme do 1000 ml vody a necháme přes noc bobtnat.

2. Očištěnou panenku osolíme, opepříme, potřeme hořčicí smíchanou s najemno nasekaným rozmarýnem a necháme v chladu marinovat několik hodin.

3. Nabobtnalou čočku uvaříme v té vodě, ve které byla namočená, doměkka asi 12 minut. Ke konci varu osolíme, hotovou ji scedíme a propláchneme studenou vodou.

4. Panenku opečeme dozlatova ze všech stran na olivovém oleji, přidáme k ní celý česnek, poté ji přendáme na plech a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 7 minut.

5. Na pánvičce po panence orestujeme zlehka na menší kousky nakrájenou papriku a na kolečka nakrájenou feferonku. Po 5 minutách přidáme hotovou čočku, lístky máty, citronovou šťávu a necháme prohřát. Dle potřeby můžeme dosolit.

6. Před podáváním panenku nakrájíme na plátky, můžeme posypat třeba hrubozrnnou solí a servírujeme s teplou čočkou. Pro zintenzivnění chuti můžeme přidat například čerstvé bylinky.

Doba přípravy 50 (bez namáčení a marinování) minut.
1 porce obsahuje 1763 kJ/421 kcal
Počet porcí/kusů 4


Vepřová panenka s rajčaty


Co budete potřebovat:
100 g sušených rajčat
1 lžíce kaparů
50 ml olivového oleje
800 g vepřové panenky
sůl
mletý černý pepř
4 rajčata
olej

Zelenina:
1 pórek
3 papriky (zelená,žlutá, červená)
1 menší cuketa
1 červená cibule
1 stroužek česneku
4 lžíce olivového oleje
50 g černých oliv
50 ml octa balsamico



Postup:

1. Sušená rajčata a kapary zalijeme olejem a rozmixujeme ponorným mixérem na konzistenci pesta.

Vepřové panenky očistíme, podélně rozřízneme, osolíme a opepříme.

2. Pláty masa potřeme rajčatovým pestem a opatrně je stočíme. Rajčata omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky. Naskládáme je na povrch panenek a převážeme provázkem.

3. Maso zprudka opečeme na oleji dozlatova. Přendáme ho do pekáčku a při 180 °C dopékáme asi 8 minut tak, aby maso ještě zůstalo růžové. Pak ho necháme chvilku odpočinout a nakrájíme na plátky.

4. Pórek, papriky a cuketu očistíme, cibuli a česnek oloupeme. Vše nakrájíme na tenké nudličky a orestujeme na rozehřátém oleji. Pak přidáme nakrájené olivy, zalijeme balsamicem a provaříme. Rozdělíme na talíře, přidáme nakrájenou panenku a podáváme.

Doba přípravy 60 minut.
1 porce obsahuje 2374 kJ/567 kcal
Počet porcí/kusů 4


Křupavá vepřová panenka


Co budete potřebovat:
600 g vepřové panenky
1 svazek tymiánu
sůl
mletý černý pepř
2 lžíce olivového oleje
50 g parmazánu
2 lžíce strouhanky
150 g směsi ořechů a mandlí
1 svazek petrželky
2 jarní cibulky
150 g slaniny



Postup:

1. Vepřovou panenku očistíme. Tymián opláchneme a nasekáme nadrobno. Panenku obalíme v tymiánu, osolíme a opepříme. Pak ji ze všech stran opečeme na rozpáleném oleji.

2. Parmazán nastrouháme najemno a smícháme v míse se strouhankou. Ořechy a petrželku nasekáme nebo nahrubo rozmixujeme. Jarní cibulku nakrájíme. Vše přidáme k parmazánu a dobře promícháme.

3. Plátky slaniny rozložíme na pracovní plochu tak, aby se okraje překrývaly. Na okraj slaninového plátu položíme opečenou panenku. Zbytek plátu posypeme ořechovou směsí.

4. Maso opatrně zatočíme do slaniny a roládu převážeme provázkem. Pak ji položíme zpět do pánve, podle potřeby podlijeme vodou a pečeme při 180 °C asi 20 minut. Hotovou panenku podlijeme vypečenou šťávou a podáváme s pečenými bramborami, rajčaty a vařenou brokolicí.

Doba přípravy 70 minut.
1 porce obsahuje 2543 kJ/607 kcal
Počet porcí/kusů 4


  • Vybrali jsme pro Vás