Doporučujeme

Zkroťte otravná kila pomocí mrkve

Vyzkoušejte zázračné účinky mrkvičky. Vyplatí se to!

Není ani divu, vlastnos­ti, které tahle svěží jarní zelenina má, ji přímo předurčují k využití při procesu hubnutí. Karotkou se někdy chybně označuje veškerá mrkev, ve skutečnosti je to však název pro rané odrůdy. Zvlášť specifická je baby karotka, což jsou šťavnaté krátké mrkvičky (obvykle od tří do pěti centimetrů) s tupým koncem. Čerstvé se objevují ve volném prodeji už koncem února nebo v první polovině března, je tedy nejvyšší čas začít je vyhlížet.


Prozatím se však můžete s klidem obrátit na mrazicí box. Mražené baby karotky neztrácejí nic z důležitých vitaminů a minerálních látek.?

Bonus: Nevyhazujte nať čerstvé baby karotky. Dá se při vaření použít stejně jako bylinky, například k ozdobení polévky nebo salátu.??


Vidět lépe!?

Výčet toho, co všechno raná mrkev organismu dodává, je  dlouhý. Především provitamin A a karoten, skutečně prospívající očím, především v případě šerosleposti. Tou je ozna­­čováno snížení schopnosti očí přizpůsobit se šeru a tmě. Pro zajímavost: Vitamin A funguje tak, že se v sítnici spojí s bílkovinou opsinem a vyrobí oční purpur (rodopsin) – látku, která je nezbytná k vidění ve tmě. Podle lékařů ke zlepšení tohoto procesu stačí sníst jed­nu mrkev (10 baby karotek) denně.



Zázračný beta-karoten

?Dále jsou na seznamu plusů baby karotky vitaminy B, C, E, H, kyselina listová, pantotenová, křemičitá, pektinové látky a důležité prvky draslík, sodík, vápník, hořčík, fosfor, mangan, železo, síra, zinek a měď. A především, samo­zřejmě, beta-karoten. Ten patří k nejdůležitějším z padesáti známých karotenoidů. Pokud je ho v krvi příliš nízká hladina, mají některé druhy rakoviny větší šanci napadnout organismus. Beta-karoten stimuluje náš imunitní systém a společně s vitaminem E a selenem zabraňuje rozvoji zánětu oka. Z posledních výzkumů vyplývá, že beta-karoten se do organismu uvolňuje lépe, jestliže je karotka mírně povařená. A odborníci tvrdí, že tento rozdíl je opravdu zásadní. Zatímco ze syrové karotky se do krve dostane 6 % beta-karotenu obsaženého v zelenině, v případě tepelné úpravy je to dokonce více než čtyřicet procent.


??Řešení: Nakoupit karotky dostatek, abyste ji mohla konzumovat vařenou kvůli beta-karotenu i syrovou (zobejte z ta­lířku nebo ji přidejte do salátu) kvůli všem ostatním prospěšným látkám. Mezi ně se počítá i vláknina stabilizující funkci tlustého střeva. Díky ní se organismus rychleji zbaví škodlivin, metabolismus se rozhýbe a hubnutí je o kousek snazší. Tím spíš, že nutriční hodnota baby karotky je optimisticky nízká. Jen jeden kJ na 1 g. Tak se zahryzněte dřív, než přihopká velikonoční zajíček.



Luxusní karotkový salát s medem?

Suroviny:? 30 baby karotek, šťáva z půlky citronu, 1 lžíce medu, 3 lžíce strouhaného kokosu, 1 dcl vody.?

Postup:?Karotky omyjeme a odkrojíme špičičky kvůli riziku zbytku pesticidů. Najemno nastrouháme, přidáme další ingredience, zamícháme a podáváme vychlazené.



  • Vybrali jsme pro Vás