Zázračný beta-karoten
Dále jsou na seznamu plusů baby karotky vitaminy B, C, E, H, kyselina listová, pantotenová, křemičitá, pektinové látky a důležité prvky draslík, sodík, vápník, hořčík, fosfor, mangan, železo, síra, zinek a měď. A především, samozřejmě, beta-karoten. Ten patří k nejdůležitějším z padesáti známých karotenoidů. Pokud je ho v krvi příliš nízká hladina, mají některé druhy rakoviny větší šanci napadnout organismus. Beta-karoten stimuluje náš imunitní systém a společně s vitaminem E a selenem zabraňuje rozvoji zánětu oka.
Z posledních výzkumů vyplývá, že beta-karoten se do organismu uvolňuje lépe, jestliže je karotka mírně povařená. A odborníci tvrdí, že tento rozdíl je opravdu zásadní. Zatímco ze syrové karotky se do krve dostane 6 % beta-karotenu obsaženého v zelenině, v případě tepelné úpravy je to dokonce více než čtyřicet procent.
Řešení: Nakoupit karotky dostatek, abyste ji mohla konzumovat vařenou kvůli beta-karotenu i syrovou (zobejte z talířku nebo ji přidejte do salátu) kvůli všem ostatním prospěšným látkám. Mezi ně se počítá i vláknina stabilizující funkci tlustého střeva. Díky ní se organismus rychleji zbaví škodlivin, metabolismus se rozhýbe a hubnutí je o kousek snazší. Tím spíš, že nutriční hodnota baby karotky je optimisticky nízká. Jen jeden kJ na 1 g. Tak se zahryzněte dřív, než přihopká velikonoční zajíček.
Luxusní karotkový salát s medem
Suroviny:
Třicet baby karotek, šťáva z půlky citronu, 1 lžíce medu, 3 lžíce strouhaného kokosu, 1 dcl vody.
Postup:
Karotky omyjeme a odkrojíme špičičky kvůli riziku zbytku pesticidů. Najemno nastrouháme, přidáme další ingredience, zamícháme a podáváme vychlazené.