Ovoce nejenže chutná a prospívá našemu zdraví, ale umí toho mnohem víc. Víte, že řada druhů má omlazující účinky? Poradíme vám, které si pravidelně dopřávat.

Kustovnice

Malé červené bobulky pocházející z Číny jsou přímo ideální „omlazující” svačinkou. Mají totiž vysoký obsah antioxidantů chránících buňky. Řadí se k nim vitaminy A, B1, B2 a C, stejně tak jako chrom, hořčík a zinek. Konzumace kustovnice pomáhá pleť vypnout a rozjasnit.

Plody kustovnice čínské neboli goji

Třešně

Tyto drobné lahodné plody obsahující vitaminy i minerály (např. flavonoidy, vápník, draslík a taniny) zpevňují vazivové tkáně a pomáhají odvádět přebytečnou vodu z těla. 

Proto se třešňové extrakty využívají třeba ve sprchových gelech, tělových mlécích nebo v peelingu. Mají také schopnost mírnit celulitidu.

Jablka

Co se kosmetické péče týká, mají velký potenciál. Pod jejich slupkou najdete spoustu cenných látek – vitaminy, enzymy a minerály, jako je třeba vápník, fosfor nebo hořčík. Velmi prospěšné jsou také jablečné pektiny, dokážou zajistit, aby pokožka lépe přijímala hydrataci a udržovala si ji.

Rybíz a jiné bobule

Sytě červenou barvu jeho bobulek mají na svědomí takzvané antokyany. Tyto účinné rostlinné látky pomáhají například mírnit záněty. 

Navíc podporují regenerační procesy kožních buněk, dodávají vitalitu a mají omlazující efekt. Antokyany najdete také v dalších tmavých bobulkách: ostružinách nebo borůvkách.

Ilustrační snímek

Hroznové víno

Jeho bobule se mohou pochlubit značným množstvím polyfenolů, sekundárních rostlinných látek, které se nacházejí především ve slupkách a jadýrkách. 

Polyfenoly zpomalují procesy stárnutí kůže, mají vypínací a hydratační efekt. I to jsou důvody, proč jíst víno i s pecičkami.

Témata: Týdeník Tina