Doporučujeme

‚Lehčí‘ vaření je hračka. Zkuste našich 10 triků!

Stačí jen lehce pozměnit zažitou přípravu jídla a kila půjdou dolů! Přinášíme deset osvědčených a šikovných dietních tipů, které se vám budou při vaření hodit.

Poradíme vám, jak snadno pozměnit přípravu pokrmů a z kalorické bomby udělat lehké jídlo. Ovšem nezůstaneme jen v kuchyni. Bylo prokázáno, že pocit nasycenosti se odvíjí i od toho, jak bylo jídlo naservírováno (viz bod 1.) nebo jak velké si pořídíte nádobí. Zkuste si nakoupit menší talíře a uvidíte, že na ně hned dáte méně jídla. Tento jednoduchý psychologický trik zapůsobí na vaše oči i žaludek. Udělejte z klasické kuchyně jednoduše zdravou a hned zjistíte, co to udělá s vaším tělem.


1. Na talíři dobře aranžujte

Nechcete-li se vzdát knedlíků, rozkrojte je napůl. Vaše oči se nasytí a uvidíte, že ani žaludek nebude protestovat. Je to velmi účinný trik, který si zamilujete jak vy, tak vaše tělo!


2. Podmáslí místo smetany

Místo kysané smetany do polévek vyzkoušejte podmáslí, které je mnohem méně kalorické a zdravější.


3. Zahuštění bramborou

Polévky také snadno zahustíte místo jíšky rozmixovanými bramborami či zeleninou nebo rozmočeným chlebem.


4. ‚Bezpečná‘ šlehačka

Šlehačka je pro dietu hrobem. Zkuste si ale vyrobit její dietní náhražku – smíchejte sáček netučného mléka v prášku, půl šálku ledové vody a jednu lžičku moučkového cukru. Šlehačem ušlehejte do husté pěny. Rozdíl nepoznáte.



5. Bramboráky bez pánve

Dietní finta u přípravy bramboráků spočívá ve smažení. Neděláme je na pánvi s velkým množstvím tuku, ale ve vaflovači. Jen první bramborák trošku natřeme olejem nebo rozpuštěným sádlem.


6. Smažené do vroucí vody

Účinnou metodou, jak se částečně zbavit tuku, je smažený kousek ihned po vyjmutí z pánve nebo ‚friťáku‘ na vteřinu ponořit do hrnce s vroucí vodou.


7. Light osmažená  cibulka

Cibule je základ pro mnoho teplých pokrmů. Cibulku dělejte na hodně rozpálené suché pánvi; když začne hnědnout, přilijte horkou vodu s rozmíchaným bujonem a dolijte vínem.


8. Maso bez masa

O tofu jste asi už asi slyšeli, ale znáte seitan, tempeh či šmakouna? To vše jsou rostlinné náhražky masa s vysokým obsahem bílkovin, ze kterých můžete připravit řízky, sekanou nebo třeba guláš. Doba přípravy bývá mnohem kratší a dají se také dobře využít do studených salátů.


9. Dietnější buchty

I něco tak nedietního, jako jsou buchty, lze připravit méně kaloricky. Místo oleje či másla dejte do buchet smetanu ke šlehání. Jako náplň zvolte domácí ovocnou marmeládu a nakonec je pocukrujte dia moučkovým cukrem. Hned budou o něco méně kaloričtější!


10. Nové druhy mouky

Co takhle mouka z kukuřice, pohanky či sóji? Oproti pšeničné jsou hodnotnějším zdrojem vitaminů a minerálů, některé druhy jsou vhodné i pro osoby s alergií na lepek.



  • Vybrali jsme pro Vás