Jde to pořád dokola. Snažíte se dodržovat jídelníček, cvičit, nepít alkohol, nebrousit večer kolem ledničky, ale... vždycky se najde nějaký důvod, proč nebýt „vzorná paní Dokonalá“. Máme pro vás tedy dietní týdenní menu, které je sice trochu náročnější na shánění potravin, ale co byste pro sexy tělo v plavkách neudělala? Tato dieta vám nabízí 1500 kalorií na den. A když se při ní budete trochu hýbat, nemine vás už po šesti týdnech o číslo menší konfekční velikost.
Podmínkou je jíst pravidelně každé tři hodiny. Naše vybrané potraviny jsou bohaté na vlákninu, která stoprocentně zasytí, a na bílkoviny, které zpomalují trávení a předcházejí kolísání
hladiny cukru v těle. Abyste si svoji štíhlou linii uchovala i po našem programu, držte se těchto pravidel:
1. Jezte pestře. Jestliže jste dnes měla salát s krutony a kuřecím masem, zítra si naservírujte lososa a dušenou zeleninu. Čím rozmanitější vaše menu bude, tím menší bude vaše nutkání mlsat.
2. Vybírejte si neopracované suroviny. Jsou výživnější a na delší dobu vás zasytí. Např. hnědá rýže obsahuje více vlákniny a vitaminu E než rýže bílá. Ve slupkách je vždycky nejvíc živin.
3. Nakládejte si na menší talíř. Pokud budete jíst střídmě, nebudou se vám z čeho ukládat přebytečné kalorie do podoby tuku.
4. Jezte zdravé tuky. Studie dokazují, že olivový olej, ořechy a avokádo nezvedají hladinu cholesterolu – naopak urychlují metabolismus. A ještě k tomu s nimi každé jídlo lépe chutná.
5. S každým jídlem si dejte čistou vodu nebo zelený čaj.
Jídelníček na následující straně!
Pondělí
Snídaně
• brokolicový koláč
Suroviny: 1 lžíce olivového oleje, plátek slaniny, jemně nakrájený, 1/2 malé červené cibule nakrájené na kolečka, 3 nasekané růžičky brokolice, 1 rozmačkaný stroužek česneku, špetka sušených feferonek, 1/2 lžíce sušeného oregána, 2 vaječné bílky, 1/3 šálku odstředěného mléka.
Postup: Do zapékací misky dejte olej a slaninu a smažte, dokud nezměkne. Vsypte cibuli, česnek, brokolici, sušenou feferonku a oregáno. V malé misce smíchejte vaječné bílky a mléko se solí a pepřem a přelijte přes zeleninu. Pečte 8 až 10 minut.
• 1 středně velké ovoce
Svačina
• hrst ořechů, sušeného ovoce a semínek
Oběd
• 1 porce tofu hummusu
Suroviny: 1 balení tofu, plechovka hrášku, 1 stroužek česneku, lžíce sezamového oleje, šťáva z citronu, 1/2 lžičky mořské soli
Postup: Všechny přísady minutu mixujte. Chcete-li, přidejte na dochucení bylinky nebo koření. Pokud chcete mít hummus hustý, použijte víc tofu
• 1/2 pita chleba
• 1/2 salátové okurky
Svačina
• 30 g mozzarelly
• 3 kolečka rajčete
Večeře
Dušená ryba na bylinkách - Na lžíci olivového oleje usmažte 1/4 šálku nasekané cibule a lžičku česneku. Přidejte 1/4 šálku nasekané petržele, lžíci kopru a dochuťte solí a pepřem. Přidejte 100 g lososa nebo tuňáka a vařte na mírném plameni 3 až 5 minut. Pokapejte lžící olivového oleje a citronové šťávy. Ozdobte třemi černými olivami.
Svačina
• 3/4 šálku nízkotučného jogurtu a lžíci mandlí
Úterý
Snídaně
• šálek celozrnných cereálií, 1/2 šálku odstředěného mléka, lžíce nasekaných ořechů a 3/4 šálku jahod
Svačina
• vařené vejce, 3 tyčinky řapíkatého celeru, půlka červené papriky
Oběd
• špenátový salát - Do mísy vsypte 2 šálky čerstvého špenátu, 1 nakrájenou salátovou okurku a rajče. Smíchejte lžíci olivového oleje a stejné množství citronové šťávy, přidejte sůl a pepř a přelijte přes salát. Přidejte 100 g konzervovaného tuňáka.
Svačina
• 50 g ořechů, sušeného ovoce a semínek
Večeře
• 1 porce ryby po provensálsku
Suroviny: 150 g ryby, jako je halibut nebo treska, 1/2 nasekané červené cibule, 3 stonky řapíkatého celeru, 2 snítky čerstvého tymiánu, lžíce olivového oleje, 1 rozmačkaný stroužek česneku, plechovka sušených rajčat, 1/2 lžičky koriandru, 1/2 lžičky pomerančové kůry, 5 oliv
Postup: Rybu okořeňte solí a pepřem. V zapékací misce osmažte na olivovém oleji cibuli, celer, tymián a česnek. Přidejte sůl a pepř, vmíchejte rajčata a vařte 2 minuty. Přidejte rybu a minutu duste. Vsypte koriandr a pomerančovou kůru a pečte v troubě 10 až 15 minut. Ozdobte olivami.
Svačina
• 12 mandlí
Středa
Snídaně
• 2 vejce naměkko se lžící rajčatové salsy, plátek melounu
Svačina
• 50 g ořechů a sušeného ovoce
Oběd
• talíř fazolové polévky
• šálek míchané zeleniny se zálivkou z olivového oleje, citronové šťávy a dvou lžic vinného octa
• 1 kus ovoce
Svačina
• šálek dušených sójových bobů
Večeře
• Smažené kuře - Ve velké pánvi usmažte na lžíci oleje ze sezamových semínek rozmačkaný stroužek česneku se lžící zázvoru. Přidejte 150 g nakrájených kuřecích prsíček. Přidejte šálek čerstvého hrášku a smažte dokřupava.
Svačina
• šálek nízkotučného sýra
• 1/2 banánu
Čtvrtek
Snídaně
• Zeleninová omeleta - Rozmíchejte 2 vejce se lžící odstředěného mléka, 1/2 šálku žampionů, šalotky a rajčat. Usmažte omeletu a navrch nasypejte 50 g nastrouhané mozzarelly.
• 1 kus středně velkého ovoce
Svačina
• 50 g ořechů a sušeného ovoce
Oběd
• 1/2 šálku čočkové polévky
• 3 plátky grilovaného krůtího masa
• 3 plátky avokáda
Svačina
• jablko nebo broskev
Večeře
• Garnáty s chřestem - Osmažte nasekaný stroužek česneku na lžíci olivového oleje. Přidejte šálek chřestu, 6 garnátů a 1/3 šálku citrónové šťávy. Podávejte se špetkou cayenského pepře a s celozrnným pečivem.
Svačina
• 1/2 šálku třešní
Pátek
Snídaně
• papája
• 3/4 šálku nízkotučného jogurtu s citronovou šťávou
Svačina
• 50 g ořechů, sušeného ovoce a semínek
Oběd
• porce tofu hummusu
• 1/2 šálku zeleninového salátu
• 3 celozrnné sušenky
Svačina
• vejce natvrdo
Večeře
• Obložená bageta s krůtím masem - Ochuťte 100 g krůtího masa solí, pepřem a lžící čerstvých jemně nasekaných bylinek. Grilujte asi 10 minut při 165 °C, jednou otočte. Podávejte se šálkem listové zeleniny smíchané s 1/3 šálku konzervovaného hrášku a ochucené lžící olivového oleje a lžící
citronové šťávy.
Svačina
• 50 g hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa
• lžíce mandlového másla
Sobota
Snídaně
• 1/2 šálku ovesné kaše se třemi jemně nasekanými ořechy
• 1 kus ovoce
Svačina
• 50 g ořechů a semínek
Oběd
• míchaný salát se zálivkou z brusinek
Suroviny: 1/2 šálku brusinek, 2 stroužky česneku , 2 lžíce olivového oleje, špetka soli a pepře, lžíce vinného octa, 2/3 šálku různé listové zeleniny, 1/4 šálku červené cibule, 1/4 šálku žluté papriky, 1 malá salátová okurka, 8 čerstvých hrachových lusků, 2 lžíce nastrouhané mozzarelly, 5 listů máty a petržele
Postup: V zapékací misce smíchejte brusinky, česnek, olej, sůl, pepř. Smažte dozlatova. Vyjměte z trouby a vmíchejte vinný ocet. Nechte vychladnout a připravte salát.
Svačina
• 2 tyčinky řapíkatého celeru se lžící arašídové másla
Večeře
• Restovaná ryba se zeleninou - Na olivovém oleji orestujte nakrájené červené cibulky, jeden stroužek rozmačkaného česneku a šálek brokolice. Okořeňte lžící sušených feferonek. Solí a pepřem posypte z obou stran 150 g halibuta nebo lososa. Na stejné pánvi pak 6 až 8 minut restujte. Podávejte na zelenině.
Svačina
• 1/2 šálku nízkotučného jogurtu
• lžíce mandlí
Neděle
Snídaně
• Omeleta ze dvou vaječných bílků a jednoho celého vejce. Naplňte ji 1/3 šálku nasekané červené cibule, žampionů a čerstvou paprikou.
• plátek melounu
Svačina
• 50 g sušeného ovoce
Oběd
• Ve velké míse smíchejte 1/3 drobně nakrájené červené cibule, jeden rozmačkaný stroužek česneku, 1/2 šálku cherry rajčátek, 6 oliv, 5 až 7 listů hlávkového salátu, natrhaných na malé kousky, 2 nakrájené stonky řapíkatého celeru. To vše přelijte zálivkou ze lžíce olivového oleje, šťávy z citronu, lžičky jemně nasekané čerstvé máty, lžičky oregana a čerstvé petrželky. Pořádně promíchejte!
Svačina
• 1/3 šálku sýra cottage s 1/3 šálku borůvek
a 4 ořechy
Večeře
• 1 porce tofu hummusu
• šálek baby mrkviček, červená a zelená paprika, nakrájená na proužky
• celozrnný chléb pita
Svačina
• jablko a lžíce mandlového másla