Je to z dietologického hlediska velká škoda, že se u nás (a ve střední Evropě vůbec) na dýně hledí víc jako na podzimní stylové ozdoby než jako na zdravou zeleninu. Přitom nemají prakticky žádné kalorie a naopak jako bonus dodávají tělu spoustu nezbytných látek. V Americe, která dala světu v noci ze 31. října na 1. listopadu svátek „Halloween“, patří dýně k nejčastěji konzumované zelenině.
Proč je jíst na figuru
Dýně obsahují až 90 % vody. K snědku se pěstuje mnoho druhů, nejrozšířenější je oranžová odrůda hokkaido. Voda v organismu na sebe váže škodlivé látky – toxiny, které pak odcházejí z těla pryč. Jak už bylo řečeno, dýňová dužina je nízkokalorická. Ve sto gramech je obsaženo pouze asi 14 kalorií (64 kJ) – tato hodnota se mírně liší podle druhů dýně. Zároveň však zkonzumujete velké množství užitečné vlákniny. Ta nejen způsobí pocit plnosti a zlepší trávení, ale také rozhýbá peristaltiku i metabolismus celkově směrem k úspěšnému spalování.
Proč je jíst na zdraví
„Pomáhá z organismu vylučovat různé toxiny a tuky, protože ty se vážou vždy na vlákninu,“ chválí dýni odbornice na výživu Alžběta Béderová. „Také je v ní lipolytický enzym, který štěpí tuky, takže o to víc se odbourávají z organismu.“ Konzumace dýní vysloveně prospívá pacientům při ledvinových onemocněních, protože působí močopudně, a také při potížích se slinivkou nebo žlučníkem.
Provitamin A (betakaroten) chrání pokožku před devastačními účinky UV záření. Kromě něho je v dýních celá řada dalších vitaminů, například C, B1, B2, kyselina pantotenová a nikotinová, fruktóza a spousta minerálů – především měď, železo, hořčík a draslík, tedy vesměs prvky ‚zodpovědné‘ za to, jak svěží se cítíte nebo jak kvalitní jsou vaše nehty a vlasy. Dýně má také protibolestivé účinky a doporučuje se k užívání při léčbě bronchiálního astmatu.
Jak vybrat dýni k snědku
? Lepší jsou dýně těžké, to kvůli podílu dužiny. Příliš lehké plody jsou uvnitř obvykle vysušené, se spoustou semínek.
? Zralost dýně se posuzuje podle stopky. Nesmí být ještě zelená, ale už zdřevnatělá.
? Nenechte se odradit. Samotná dýně nemá zvláštní chuť (je spíš mdlá až nevýrazná), když však objevíte dobrý recept, budete mít vyhráno. Také se skvěle kombinuje s jinými druhy zeleniny ve studené i teplé kuchyni. Populární jsou též dýňové koláče a nákypy, jenže ty byste si v rámci diety měla raději odpustit.
? Za pravlast dýně je považována Jižní a Střední Amerika, zejména Peru. Jedla se už před pěti tisíci lety.
Tři dietní recepty
Dýňová kaše 1: Dva šálky uvařené rýže basmati smícháme s jednou strouhanou mrkví, pěti lžícemi sterilované dýně (je zajímavé, že sterilováním dýně neztrácí nic ze svých vlastností), dvěma nastrouhanými vařenými bramborami a jednou najemno nasekanou malou cibulí. Osolíme, zakapeme olivovým olejem a jemně posypeme sýrem parmazánem.
Dýňová kaše 2: Přibližně 200 g pokrájené dýně hokkaido vaříme dohromady se třemi bramborami. Odlejeme vodu, jako když vyrábíme bramborovou kaši. Přidáme žloutek a ještě chvíli povaříme. Osolíme, přidáme špetku rozmarýnu. Štouchátkem vytvoříme kaši, která je vynikající například ke kuřecím plátkům.
Dýňovo-zeleninový salát: Dýně se velmi dobře hodí ke karotce. Vnitřek dýně (asi 200 g) nakrájíme na kostičky. Přidáme dvě sladké strouhané mrkve, tři rajčata a salátovou okurku, vše nakrájené na kostičky. Osolíme, opepříme a smícháme se třemi lžícemi nízkotučného jogurtu. Podáváme s celozrnným pečivem potřeným lučinou nebo sýrem gervais.