Doporučujeme

Čokoláda je lék! 9 důvodů, proč ji jíst

Milovníci sladké pochoutky, zbystřete! Mlsat je zdravé, čokoláda prospívá stejně jako třeba borůvky nebo zelený čaj.

Že je čokoláda tělu prospěšná a v rozumné míře ani nejde na tloušťku, jsme psali již několikrát. Ale podle nových vědeckých studií přímo blahodárně působí na náš organismus hned v několika směrech. V tom se podobá kávě, kterou vědci také stále více doceňují.



9 důvodů, proč ji jíst


1. Zlepšuje náladu – čokoláda zvyšuje hladinu serotoninu v mozku, po její konzumaci se cítíme lépe a šťastnější. Umí také ‚vybalancovat‘ důležité hormony v mozku. Pou­-

há vůně čokolády pomáhá relaxaci, což potvr­zuje i stále větší obliba čokoládových masáží.



2. Snižuje krevní tlak – američtí vědci přišli na to, že ti, kdo si pravidelně dopřáva­jí malé množství hořké čokolády, mají nižší krevní tlak i hladinu ‚špatného‘ cholesterolu.



3. Pomáhá při hubnutí – dánští odborníci  zjistili, že pokud si před jídlem dáte kvalitní hořkou čokoládu s vysokým podílem kakaa, sníží se chuť na sladké a tučné pokrmy.



4. Je lepší než líbání – britští vědci tvrdí, že čokoláda může člověka vzrušit více než líbání. Tělo na její konzumaci reaguje až 4x déle než na vášnivý polibek. Indiáni ji odedávna používali jako účinné afrodisiakum.



5. Chrání před mrtvicí – pravidelná konzumace čokolády snižuje podle rozsáhlého výzku­mu riziko mrtvice o 22 %.



6. Prodlužuje život – podle některých výzkumů žijí lidé, kteří jedí čokoládu, o rok déle než ti, kdo se této pochoutce vyhýbají. Podporuje zdravé fungování kardiovaskulárního systému, zamezuje kornatění tepen a obsahuje silné antioxidan­ty chránící kůži před UV zářením.



7. Zlepšuje fungování mozku – bylo zjištěno, že po požití šálku horké čokolády měli testovaní jedinci lepší výsledky při řešení matematických úloh než ti, kdo si před hodinou nedopřáli sladké občerstvení.



8. Snižuje riziko rakoviny – čokoláda zvyšuje v krvi hladinu flavonoidů, ty prokazatelně chrání buňky před poškozením volnými radikály.



9. Bojuje proti zubnímu kazu – kakao, které je základní surovinou pro výrobu čokolády, totiž obsahuje antibakteriální látky, které pomáhají bojovat proti zubnímu kazu. (To ovšem neplatí pro mléčné čokolády.)



A není to jen módní kachna, někteří lékaři předepisují např. v Africe pití čokolády jako ochranu proti onemocnění malárií. Jiní doporučují čokoládu pacientům trpícím astmatem, nebo si vychvalují její pozitivní vliv na zrak a ostrost vidění. Zvažuje se i její využití jako mírné a nezávadné formy sedativ před méně náročnými operacemi. Vědci vyvracejí, že způsobuje akné či hyperaktivitu, nebo že má vysoký obsah kofeinu (ten je u jedné tabulky čokolády přibližně stejně vysoký jako v jednom šálku kávy bez kofeinu). Pro výběr ‚zdravotní‘ čokolády ovšem platí jedno pravidlo: čím vyšší obsah kakaa čokoláda obsahuje, tím je zdravější. Je však třeba myslet na to, že i čokoláda s vysokým obsahem kakaa má poměrně velké množství tuků a cukrů, a pokud bojujete s váhou, neměli byste sníst víc než 30 gramů denně. Takže dobrou chuť a s klidným svědomím.



  • Vybrali jsme pro Vás