Doporučujeme

Barvy, po kterých se hubne!

Že je hubnutí nuda? Ukážeme vám, že taková dieta může být i zábavná a plná barev.

Připadáte si unavená, bledá, oteklá a bez energie? Všechny chmury zažene tento veselý jídelníček. Odborně se nazývá ‚chromatická dieta‘ a spočívá v tom, že celý den konzumujete jídlo pouze jedné barvy. Podobně zbarvené potraviny totiž často obsahují podobné látky a díky pravidelnému opakování dopřejete tělu vyváženou kombinaci všech důležitých živin, které jsou základem pro hubnutí.


Při červeném dni zničíme cukry, ve žlutém urychlíme trávení, v zeleném se zbavíme toxinů, v bílém dni upravíme cholesterol a oranžový nám dodá ten poslední punc krásy... Není to skvělé? Jen malé upozornění: Nikdy bychom neměli jíst dva dny po sobě stejnou barvu. Látky v těle by se pak mohly dostat do nerovnováhy. Budete-li se držet pokynů, už za týden můžete být o kilo lehčí.


Na dalších stranách najdete jídelníček podle barev!




Zelený den


Čím vám prospěje: Bojíte se, že po takové stravě  zezelenáte? Naopak, konzumace zelených potravin vám jenom prospěje. Zelenina této barvy vám poskytne pro organismus důležitou síru a kyselinu listovou a pomůže odstranit toxické látky, které se nám v těle nastřádaly z chemických výrobků. Všechno to má velký vliv i na hubnutí. Nejpřínosnější je pak cibulová zelenina, která snižuje obsah tuku v krvi a udržuje zdravé srdce...

Z čeho vybírat: zelená jablka, brokolice, zelený chřest, kapusta, špenát, hlávkový salát, pažitka, petržel, lusky, hrášek, zelené hroznové víno, pórek, okurka, čekanka, bylinky, kiwi, cuketa, hrušky 

Tip: Doporučujeme hlavně zelený hrášek, který má spoustu železa.



Jídelníček

Snídaně: bylinný čaj, 2 suchary, kus ovoce

Svačina: okurkový džus s mátou

Oběd: zapečená čekanka, zel. salát, kus ovoce

Večeře: carpaccio z cukety, octa a oleje s parmazánem, talíř brokolice, salát z jablek a máty




Oranžový den


Čím vám prospěje: Mít krásnou broskvovou pleť – to je sen každé ženy. Přitom recept na zdravá líčka je tak snadný! Zkrášlit vás může konzumace oranžového ovoce a zeleniny! Betakaroten v nich obsažený se shromažďuje ve vaší pokožce a vytváří hezkou barvu. V organismu se navíc přemění na vitamin A, který vykouzlí hebkou a pružnou pokožku bez celulitidy.

Z čeho vybírat: pomeranče, meloun, meruňky, broskve, mrkev, mango, papája, oranžové papriky, tykev, dýně, kari, šafrán, holandský oranžový sýr

Tip: Mezi pokrmy tohoto dne se skvěle hodí třeba i kuřecí maso na kari, vyzkoušejte také jehněčí na šafránu.


Jídelníček

Snídaně: ovocný džus, kus ovoce, kus sýra

Svačina: kus ovoce

Oběd: uzená treska a zeleninový salát s bylinkami, můžete přidat hořčici, dušená mrkev, kus ovoce

Večeře: polévka gazpacho, kuřecí steak na grilu, lečo z lilku a paprik




Žlutý den


Čím vám prospěje: Chcete-li mít ploché bříško, vsaďte na žlutou. Tato barva přímo symbolizuje správné zažívání. To vám zaručí například cereálie, které navíc chrání tepny před škodlivými následky příliš těžké stravy. V bramborách najdete tzv. pomalé cukry, které vám dodají energii na dlouhou dobu, v luštěninách najdete zase bohatý zdroj rostlinných bílko­vin, přitom obsahují i spoustu vitaminů a minerálů.

Z čeho vybírat: obilné cereálie, kukuřice, grepy, rýže, cizrna, čočka, hrách, brambory, těstoviny, mandle, ořechy, med

Tip: Pokud patříte k těm, kteří mají přecitlivělé trávení, nahraďte luštěniny třeba rýží a zaměřte se spíš na škrobovité potraviny, jako jsou brambory, těstoviny...


Jídelníček

Snídaně: müsli s mlékem a medem a ovocem

Svačina: cereální tyčinka

Oběd: salát z kukuřice, omáčka z hořčice a tvarohu, pstruh, rýže

Večeře: salát z kukuřice s piniovými oříšky, grilované kuřecí stehno, špalda, pečený brambor




Červený den


Čím vám prospěje: Slovní spojení ‚malinové rty‘ a ‚vášnivá rudá‘ nevznikla jen tak zbůhdarma. Tato barva se spojuje s krevním oběhem. Červené potraviny například regulují hladinu cukru v krvi, proto jimi můžete předejít třeba cukrovce a dokonce i některým druhům rakoviny. Specifické pig­men­ty jsou pak nezbytné pro zrak.

Z čeho vybírat: rajčata, řepa, červený rybíz, jahody, ostružiny, brusinky, maliny, modré hroznové víno, třešně a višně, červená jablka, červená paprika, červené fazole, červené maso

Tip: Vedle šťavnatých plodů neodbývejte ani bílkoviny. Dejte si třeba hovězí maso nebo tuňáka.


Jídelníček

Snídaně: ovocný čaj, ovoce, 2 suchary, šunka

Svačina: tomatový džus

Oběd: salát z červené řepy, hovězí stejk, pečená rajčata, sklenička červeného vína

Večeře: polévka gazpacho s grilovaným tuňákem, zeleninové lečo




Bílý den


Čím vám prospěje: Do bílého dne patří i obávané tuky, ale není se čeho bát, i ty jsou pro tělo nezbytné. Všechny uváděné potraviny jsou obzvláště bohaté na základní mastné kyseliny, které snižují hladinu cholesterolu v krvi. Navíc obsahují vápník, bez kterého byste se vůbec neobešli. Dává pevnost kostem a nehtům, postará se i o krá­sné vlasy a bělost zubů.

Z čeho vybírat: mléko, kefír, tvaroh, vajíčka, bílé maso, ryby, kokosové ořechy, olej, sýry, banány, žampiony, kyselé zelí, květák

Tip: Jestliže vám ‚bílý den‘ zachutná ze všech nejvíce, můžete si jej dopřát i víckrát týdně.



Jídelníček

Snídaně: kefír, míchaná vajíčka, nízkotučný sýr, 2 suchary

Svačina: kefír

Oběd: talíř salátu ze žampionů, grilovaný kuřecí řízek, jogurt

Večeře: těstovinový salát s mozzarellou, plátek tresky na grilu, kyselé zelí



  • Vybrali jsme pro Vás