Matcha jsou ty nejkvalitnější čajové lístky, které vyrostly na japonských zastiňovaných čajovnících. Po usušení byly namlety na prášek na pomalu se otáčejících kamenných mlýnech, a tak si zachovaly jak svěží chuť, tak účinné látky. Oproti běžnému čajovému nálevu se u čaje Matcha do těla dostane patnáctkrát více živin, především antioxidanty a dále vitaminy A, B, C, E, P, karoten a aminokyseliny. Ty pomáhají urychlit metabolismus a zhubnout, brání stárnutí, poškození mozkových buněk a jsou prevencí onemocnění srdce.
Křehký koláč s MatchaTea tvarohem
Ingredience:
1 listové těsto
2 tvarohy
100 g cukru
4 vejce
2 vanilkové pudinky
200 ml mléka
1 a půl lžičky MatchaTea
Postup:
Tvarohy, cukr, žloutky mléko a rozmíchanou MatchaTea smícháme v míse. Listové těsto dáme na plech tak, abychom měli okraje opřené o okraj plechu. Smíchanou směs nalijeme do pekáče a dáme pozvolna péct na 170 stupňů Celsia na 20 minut. Ze zbylých bílku si ušleháme sníh, do kterého přidáme ještě 2 plné lžíce cukru. Po 20 minutách vyndáme koláč z trouby a naneseme ušlehaný sníh (můžeme posypat jemně nasekanými mandlemi) a dáme ještě na 10 minut do trouby.
Kuličky s MatchaTea
Ingredience:
125 g másla
80 g moučkového cukru
100 g sušeného mléka
2 g MatchaTea
Na obalení strouhané vlašské ořechy ale možno použít i kokos.
Postup:
V míse smícháme všechny sypké ingredience, přidáme změklé máslo a vypracujeme těsto. Pokud se nám drobí tak přidáme ještě kousek másla. Vyválíme váleček, nakrájíme na stejné kousky, které následně ukoulíme a obalíme.
MatchaTea lanýže
Ingredience:
50 g smetany na šlehání
150 g bílé čokolády
15 g másla
5 g zeleného čaje MatchaTea
Limetka
Marcipánová hmota
Postup:
Ve vodní lázni zahřejeme smetanu, přidáme na kostečky nalámanou čokoládu. Necháme rozehřát, přidáme máslo a v trošce vody rozmíchaný čaj. Vše dobře promícháme. Lehce si vyválíme marcipán a vykrajujeme kolečka o průměru 5 centimetrů. Hmotu necháme v lednici ztuhnout. Poté lžičkou vykrajujeme kousky, které rychle v dlani zpracujeme do kuličky a balíme do vykrojených koleček. A opět dáme ztuhnout do lednice. Posypeme čajem smíchaným s moučkovým cukrem.
Roláda s MatchaTea krémem
Ingredience:
Těsto:
4 vejce
2 polévková lžíce oleje
120 g práškového cukru
100 g polohrubé mouky
Čtvrt lžičky prášku do pečiva
Citronovou kůru
1 lžička MatchaTea
Krém:
1 mascarpone
1 šlehačka
1 ztužovač šlehačky
1 hrst mandlových lupínků
1 lžička MatchaTea
Postup:
Bílky vyšlehat s tři čtvrtě množství cukru, vmíchat žloutky utřené se zbylým cukrem a olejem. Po lžících vmíchat mouku s práškem do pečiva a MatchaTea. Pečící papír potřeme máslem a posypeme jemně moukou. Rozetřít rovnoměrně a péct 10-15 minut při teplotě 180 stupňů Celsia. Na vál dáme utěrku, posypeme cukrem a upečené těsto, ještě teplé jej překlopíme na utěrku. Sloupneme papír a těsto i s utěrkou srolujeme. Šlehačku vyšleháme. V malém množství vody rozmícháme MatchaTea a zamícháme do mascarpone. Vše smícháme a přidáme mandlové lupínky. 1 ztužovač šlehačky. Po vychladnutí rozbalíme, naplníme krémem a opět srolujeme.
MatchaTea zmrzlina
Ingredience:
3 vejce
80 g cukru krystal
Šlehačka
2 polévkové lžíce Matcha Tea
Pomerančová kůra z půlky pomeranče
Skořice
Pár kapek pomerančové šťávy
Postup:
V misce rozmíchat MatchaTea s lžičkou cukru. Vejce s se zbylým cukrem vyšleháme ve vaječnou pěnu. Přidáme rozmíchaný MatchaTea, pomerančovou kůru, špetku skořice a pár kapek šťávy. Vše vymícháme v pěnu. V čisté míse vyšleháme šlehačku a hustou šlehačku jemně vmícháme do pěny. Nalijeme do nádoby (nejlépe plastové) a dáme do mrazáku na čtyři až pět hodin.
MatchaTea sirup
Ingredience:
2 g Matcha
1 cl ovocného nebo bylinného sirupu
2,5 dl studené vody
Postup:
Všechny složky důkladně promícháme v šejkru a sklenici dozdobíme. Doporučujeme bezinkový nebo marakujový sirup.
Náš tip: MatchaTea zakoupíte na www.MatchaTea.cz.