Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Čerstvé pojetí klasické Francie

  23:13aktualizováno  24. března 2019 18:08
Šéfkuchař Jakub Maisel miluje omáčky, vy je v jeho nejen francouzském pojetí budete milovat dvojnásob.

Zašli jsme sem týden po otevření. Bílé zdi i designově čisté dřevěné stolky voněly novotou, vstřícnému personálu nezmizel za celý večer úsměv z tváře a před restaurací dokonce ještě stále chyběl vývěsní štít. Pokud by mě s tímto prostorem nepojil zvlášť důležitý životní okamžik (před mnoha lety jsem tady poprvé ochutnal žabí stehýnka), ani bych nepoznal, že jde o Bastillu. Kdysi temný interiér s těžkým nábytkem se jako mávnutím proutku změnil v trendy francouzské bistro.

Pomineme-li, že ono mávnutí proutku trvalo tři čtvrtě roku a že sami majitelé se označení bistro zuby nehty brání. Mají totiž pocit, že v Česku si pod takovým názvem mnoho lidí představí rychlé, levné občerstvení na stojáka. V mém pojetí je ale bistro podnik, v němž se vaří především z čerstvých sezonních surovin a kuchař mění nabídku denně podle toho, co zrovna na nedalekém trhu sežene. A přesně tyhle podmínky Bastilla dnes splňuje. Menu je krátké, často se obměňuje a zdi zdobí velké černé tabule s aktuálními specialitami.

I když otevírají od 11 hodin, nechybí v nabídce ani snídaňové menu podávané celý den. V nápojovém lístku najdete české i francouzské pálenky, hezký průřez armaňaky, kvalitní česká a moravská vína. A v kuchyni kraluje Jakub Maisel, opravdový kulinářský nadšenec. I když je svým založením především kuchař české kuchyně, zvládá i tu francouzskou s přehledem. Rád experimentuje, rád vaří a také rád ochutnává. Mimochodem ještě jednu zvláštnost Bastilla má – na její rekonstrukci se podíleli téměř všichni zaměstnanci restaurace, patinovali nábytek, vymýšleli dekorace, malovali obrazy...

Když se člověk pohybuje v prostředí, které spoluvytvářel, je to na jeho práci znát. V Bastille se tak dnes můžete cítit skoro jako v rodinném podniku a to je ve spojení s čerstvými sezonními surovinami a obrovskou chutí vařit poctivé jídlo za stále ještě slušnou cenu asi tím hlavním důvodem, proč byste měli do nové Bastilly na pražském Újezdě nahlédnout. Doufejme, že tohle nadšení jim vydrží co nejdéle.

Snídaňové speciality


Sýrové fondue pro dva s domácím pečivem, dušenou zeleninou a pečeným česnekem

Omelette se šunkou a sýrem Gruyére

Restaurace La Bastille, Újezd 26, Praha 1, www.labastille.cz

  • Nejčtenější

Řekněte to kabelkou. Vybírejte i podle toho, kam ji ponesete

Kabelka tvoří nezbytnou součást každého dámského outfitu. Hravě ukryje vše, co potřebuje mít její nositelka s sebou. A...

Proč, promiňte, my. Kouzelná slova, která vám můžou ulehčit život

S několika malými verbálními triky můžeme dosáhnout ohromujících výsledků. Poradíme pár téměř kouzelných slov. Budete s...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Když jsou dva málo. Komu může skutečně fungovat polyamorie

V květnu se daleko častěji mluví a píše o lásce. Co když je ale na ty vřelé city víc lidí než obvykle? Polyamorie může...

Předběhněte léto. Opálit se do bronzova můžete i doma v koupelně

S příchodem prvních slunečných paprsků se dostavuje i touha po krásném opálení. K žádoucí bronzové barvě pokožky si...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Parfém, rtěnka, stíny. Víme, kolik vydrží, jak je skladovat i aplikovat

Ať už se jedná o parfém, krém nebo líčidla, mnohá z vás používá kosmetiku, kterou má doma měsíce, nebo dokonce roky. Je...

Rozevlátá jarní louka. Haló, právě teď volá móda po květech

Kdy jindy si užít záplavu květů než teď, v době, kdy všechno kvete? Zahalte se do nich od hlavy až k patě a užijte si...

Jen přičichnout nestačí. Tyto jarní parfémy určitě musíte mít doma

Nejrůznější čichové vjemy na nás útočí ze všech stran, ale nám je to prostě málo a s potěšením přidáváme další:...

Parfém, rtěnka, stíny. Víme, kolik vydrží, jak je skladovat i aplikovat

Ať už se jedná o parfém, krém nebo líčidla, mnohá z vás používá kosmetiku, kterou má doma měsíce, nebo dokonce roky. Je...

Ženské tajnosti: jak vybrat pohodlné a současně sexy spodní prádlo

Skrýváme ho pod oblečením, ale přesto chceme, aby naše spodní prádlo bylo pohodlné, praktické, módní, krásné. A taky...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...