Speciální šachy pokryté zlatem a palladiem

Speciální šachy pokryté zlatem a palladiem | foto: Policie ČR

Zloděj ukradl luxusní pozlacené šachy s rubíny, škoda přesáhla 600 tisíc

  • 5
Neobvyklou krádež řeší policisté z Hradce Králové. Z tamní výrobní haly totiž zmizela drahá šachová souprava, část figurek z oceli byla pozlacená či pokrytá palladiem. Policii se zatím nepodařilo vypátrat pachatele a žádá proto o pomoc veřejnost.

Kriminalisté se případem zabývají od minulého týdne. Zmizelo celkem 50 figurek o velikosti 8 až 15 centimetrů, které byly vyrobeny z uhlíkové oceli.

„Dvaatřicet figurek bylo již ve finální podobě: povrchově vybroušené do vysokého lesku a galvanicky poměděné. Polovina z nich byla povlakována 24karátovým zlatem a osazená červenými rubíny a druhá polovina povlakována palladiem a osázená modrými safíry. Zbylých osmnáct figurek prošlo zatím jen CNC obráběním,“ uvedla mluvčí hradecké policie Iva Kormošová.

Dále zmizelo 66 kusů šachovnicových políček z plechu z uhlíkové oceli o rozměru 75 krát 7,5 centimetru. Dvě políčka byla ve finální podobě, jedno zlaté a jedno palladiové.

„Jelikož se nám do současné doby nepodařilo případ objasnit, obracíme se na veřejnost s žádostí o pomoc. Kdo by mohl poskytnout jakoukoliv informaci k odcizeným šachům, ať okamžitě zavolá na linku 158 nebo se dostaví na jakoukoliv policejní služebnu,“ požádala Iva Kormošová.

Šachy se dají koupit za několik stokorun, ale mohou být i luxusním zbožím. Ty nejdražší jsou například pokryté diamanty, safíry, perlami, zlatem či rhodiem. Výjimečné klenotnické práce přesahují svou hodnotou i několik milionů dolarů.