Diskuze

Pravdu o vývozu zbraní za socialismu nezjistíme, říká exšéf tajné pobočky

Důležitou roli v československém zbrojním průmyslu sehrál v 70. a 80. letech již pozapomenutý národní podnik Technomat Trutnov. Dodával například kování pro vojenské bedny. Produkty odebíraly státy Varšavské smlouvy. Václav Němec jako tehdejší šéf podniku nahlédl pod pokličku utajovaného odvětví.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

taký text je akurát pre školákoív - aký utajený tok, aké "nezistíme"?

veď je základ - havel povedal, že tanky prestraneme vrábať a skončil Martin a VŠETKY rpidružené výroby JZD/JRD - tí všetci dodávali "truhlíky" pre granáta, nábojnoce, súčiastky, ...

a predsa fabrika vyrobila tisíc súčiastok pre šijacie stroje (poskladaním vznikol guľomet), takže toľko guľometov sa vyrobilo.niečo odobrali sklady a zvyšok sa vyviezol. akurát sa nechce priznať komu a čo.

0 0
možnosti
Foto

J93i86ř29í 13E35r86b70e13n

27. 4. 2020 13:31

Havel nič nepovedal. O konverzi vojenského programu a zcivilnění výroby v ZŤS, Meoptě i Tatře rozhodla vláda ČSSR nejpozději v roce 1988 - armády Varšavské smlouvy jednak měly výzbroje dostatek, jednak její technická a morální úroveň v porovnání s vybavením vojsk NATO začala pokulhávat.

0 0
možnosti
LM

L88u93b19o68š 60M32a54r34e46k

26. 4. 2020 11:21

Na tom nevidím žádnou senzaci.

Každý podnik v té době se zabýval i vojenskou produkcí.

1 0
možnosti
RK

By mě zajímalo, jaké zbraně?

Licenční T-72?

0 0
možnosti
MT

...tam se v blízké budoucnosti pravda otevře všem...o vlivu těch 4skupin pohrobků STB co ovládali peníze v Londýnské bance v roce 89-90...pod patronací budoucího šéfa bakéřů a vlády....peníze z drog,zbraní a výbušnin...tyto peníze pak protekli v rámci privatizace a vnějších investic do rukou další generace...až zůstali jen tři skupiny těchto lidí...no a zrodili se miliardáři bydlící v 1+1 a mající nastrčené osoby a asi i ostrovy po světě.......tito tichošlápkové však umě dále ovlivńovali a ovlivńují klima a dění :-/...no vyhozeni byli dveřmi a zpět nalezli okny...proto všichni starší roku 1968 nesmí být ve volených funkcích a nesmí mít možnost ovlivńovat věci veřejné....i proto je nyní tolik těžkostí a zmaru.....stále zhoubně pracují...uzavírači......... .Rv:-(nicméně každý dobrý či špatný skutek a motiv bude brzo veřejně i se jmény oznámen...trest??...ne- jen spravedlnost pro všechny.....R^

0 0
možnosti
PV

Takže ty polistopadové vlády to tady odflákly?

0 0
možnosti
VM

Popravdě,nejenom za socializmu, ale i po 89 nezjistíme, kam se prodaly zbraně a vojenský materiál.

4 2
možnosti
MK

Takovou funkci u zbraní, mohl vykonávat jen někdo totálně prověřený a velmi aktivni, a v každém případě člen KSČ. A už jen to, že že skladníka se stal šéfem, hovoří o jeho politické angažovanosti a aktivitě.

A jen dvakrát, se ten chudák dostal do Jugoslávie, jak se měl za totáče zle. Tak mě dojal, až jsme malé slzu uronil!!

8 1
možnosti
TB

na dovolenou jste mohl jet jen do socialistických států a na Kubu. Do Jugoslávie jste musel nejdřív dostat kdejaké povolení a devízový příslib A těch dinárů zase nebylo moc.

0 0
možnosti
JG

Ve studené válcovně jsme mořili,lehce převálcovali ,rovnali a stříhali do pruhů ocel .pásy na výrobu nábojnic. To bylo dávno.[>-]

0 0
možnosti
Foto

zato teď se chlubíme...

0 1
možnosti
Foto

A záhy se tu objeví příspěvek o Havlovi a likvidaci našeho zbrojařského průmyslu. Přestože je snadno dohledatelným faktem, že k rozhodnutí o jeho omezení došlo už v červenci 1988.

7 1
možnosti
PV

Akorát že tyhle příkazy nemá řešit absolutisticky jenom stát, ale také trh.

0 0
možnosti
EL

Oiciálně uváděná čísla se týkají exportu, tedy činnosti, při které my dodáme zbraně a zahraniční zákazník peníze. Ale pán má přehled o celkovém objemu zbraní, vyvezených do zahraničí. To byla v mnoha případech "internacionální pomoc" různým africkým či jihoamerickým revolucionářům, spřáteleným diktátorům apod. Žádné platby, žádné dokumenty, nejpřesnější statistiku si pán udělal počítáním beden. Tak proto se ta čísla liší.

5 0
možnosti