Kvůli krvavým protestům univerzita evakuovala z Nikaraguy českého studenta

  • 4
Univerzita Hradec Králové evakuovala kvůli protivládním protestům a následným represím z Nikaraguy jednoho českého studenta. Následující dny bude trávit v Panamě. Byl svědkem situace, kdy ulicemi létaly kameny a gumové projektily.

Student programu latinskoamerických studií na Národní autonomní univerzitě v Leónu vykonával semestrální výměnný pobyt.

„Za rozhodnutím odjet stál určitě pocit přímého ohrožení. Při jednom z prvních policejních zásahů proti poklidně demonstrujícím studentům, který se odehrál přímo v naší ulici, začaly vzduchem létat kameny a gumové projektily,“ sdělil student v jednom z prvních emailů po přesunu z Nikaraguy.

Hradecká univerzita, která je dlouholetým partnerem několika jihoamerických univerzit a své studenty na kontinent vysílá pravidelně, zásahy nejen proti protestujícím studentům odsoudila.

„Univerzita Hradec Králové se plně hlásí k principům akademické svobody a autonomie a právo univerzitních studentů na protest považuje za nedotknutelné. Hlásíme se k odkazu studentského původu sametové revoluce v Československu a o to citlivěji vnímáme vládní zásahy proti podobným požadavkům studentů v zahraničí. Univerzita intenzivně spolupracuje s partnerskou univerzitou v Nikaragui. Od roku 2012 tam vyslala na semestrální pobyty dvacet studentů a patnáct nikaragujských naopak přijala,“ prohlásil prorektor UHK Karel Kouba, který je s evakuovaným studentem v kontaktu.

Protesty v zemi minulý týden vyvolala reforma penzijního systému. Vláda proti demonstrantům tvrdě zasáhla. Současné protesty jsou nejkrvavější od roku 2007, kdy se stal prezidentem Daniel Ortega. 

Zahynulo při nich nejméně deset osob, přes sto lidí utrpělo zranění a některé vládní budovy byly zapáleny či jinak poničeny. V pátek se protesty rozšířily do řady nikaragujských měst, kam byli vzápětí vysláni vojáci (více čtěte v článku Nikaraguou zmítají krvavé protesty).