Celkem 49 barelů s různým množstvím nebezpečných chemikálií našli celníci na pozemku v obci Budčeves na Jičínsku. (27.9.2019) | foto: Policie ČR

Anonym nahlásil skládku chemikálií, v barelu byla i kyselina sírová

  • 0
Celkem 49 barelů s různým množstvím nebezpečných chemikálií našli celníci na pozemku v obci Budčeves na Jičínsku. Na místo je upozornil anonymní telefon. Každý z barelů pojme až tisíc litrů tekutiny. Podle měření je v jednom z barelů i kyselina sírová.

V pátek odpoledne zavolal na Celní úřad pro Královéhradecký kraj neznámý muž s tím, že v obci Budčeves na Jičínsku někdo skladuje plastové kontejnery s nebezpečnou látkou, která by mohla kontaminovat okolí. 

Na místo zamířila hlídka celníků, která skládku s nebezpečným odpadem potvrdila. Zásadním vodítkem, který naznačoval přítomnost nebezpečných látek, byl podle celníků způsob skladování. 

„Kontejnery byly umístěny v zadní části zahrady za roubeným domkem a překryty slámou, znepokojivé byly také informace uvedené na štítcích: bezpečnostní značky a UN kódy. Na základě dalších důležitých zjištěných skutečností v průběhu šetření celníci předali případ službě kriminální policie a vyšetřování,“ řekla mluvčí celníků Jitka Fajstavrová.

Hasiči měřili škodliviny

K zahradě potom vyrazili také hasiči a na pomoc si vzali speciální chemický automobilový kontejner. Hasiči v ochranných protichemických oblecích měřili v místě koncentraci škodlivých látek a také případnou radioaktivitu. 

„Zjistili, že naštěstí nedochází k úniku chemikálií do ovzduší nebo půdy a nehrozí proto bezprostřední nebezpečí. Dále bylo zjištěno, že co se týká charakteristiky uskladněných látek, jedná se většinou o žíravé látky, používané průmyslově k povrchové úpravě kovů. Ve večerních hodinách následně hasiči událost předali k dalšímu řešení policii,“ uvedl mluvčí hasičů Královéhradeckého kraje Ondřej Sezima.

Policie hledá majitele pozemku

Kriminalisté se ještě během pátku snažili kontaktovat majitele pozemku. „Ještě prohledali celé místo a vyslechli dva svědky. Rovněž jsme zahájili úkony pro trestný čin doposud blíže nestanovené právní kvalifikace dle zvláštní části trestního zákoníku, kterého se mohl dopustit neznámý pachatel tím, že v přesně nezjištěném období přibližně od září loňského roku do současné doby u nemovitosti na Kopidlensku skladoval celkem 49 barelů o kapacitě 1 000 litrů, v nichž se nachází různé množství dosud neustanovených chemických látek, s největší pravděpodobností způsobilých ohrozit životní prostřední a životy obyvatel přilehlých nemovitostí,“ informovala policejní mluvčí Alena Kacálková.

Měření, které kriminalisté provedli, ukázalo, že v jednom z barelů je zřejmě kyselina sírová.

„Přesná identifikace látek stále probíhá. Dosud neznámý pachatel je podezřelý, že se mohl dopustit ohrožení životního prostřední či dokonce ohrožení zdraví blíže nezjištěného množství neustanovených osob. Jičínští policisté na objasnění případu intenzivně pracují,“ dodala Kacálková.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz