Muž, jehož policisté viní z podílu na vraždě v kukuřičném poli u Lázní...

Muž, jehož policisté viní z podílu na vraždě v kukuřičném poli u Lázní Bělohradu, u jičínského soudu, který rozhodoval o jeho vzetí do vazby (7.9.2017). | foto: Tomáš Hejtmánek, MF DNES

Policie navrhla obžalovat manželský pár z vraždy sběratele a tří příprav

  • 2
Kriminalisté podali na Krajské státní zastupitelství v Hradci Králové návrh na obžalobu manželů obviněných z vraždy sběratele nalezeného v kukuřičném poli u Lázní Bělohrad a z přípravy vražd dalších tří lidí. Hrozí jim až 20 let vězení nebo výjimečný trest.

Informaci redakci iDNES.cz potvrdila mluvčí krajské policie Magdaléna Vlčková. Vyšetřování rozsáhlého případu policie ukončila na konci června. Manželský pár ze Semilska, který byl už tehdy podezřelý z loupežné vraždy sběratele, jehož tělo našli loni v srpnu na poli u Lázní Bělohrad, nově obvinili z přípravy dalších dvou vražd. Na odlehlé místo lákali další dva muže, které chtěli okrást a zabít.

Manželský pár je zároveň obviněný z pokusu o zabití třicetiletého muže, který se předtím nechal pojistit pro případ úmrtí.

Poprvé se manželé loni v květnu pokusili na odlehlé místo poblíž hřbitova v Lázních Bělohrad vylákat 49letého muže, kterému nabízeli prodat sběratelské předměty z druhé světové války. Podobně jako v případě zavražděného sběratele ve skutečnosti chtěli i tomuto muži sebrat peníze a pak ho zastřelit. Muž se nakonec ze schůzky omluvil.

Koncem loňského července pak dvojice zkontaktovala 38letého sběratele poštovních známek, i toho chtěla okrást a zabít. Manželé však nakonec na místo schůzky nedorazili (více čtěte v článku Manželé obvinění z vraždy chtěli zabít další dva sběratele, tvrdí policie).

Vraždu podle policie dokonali o několik dní později, kdy padesátiletého muže z Prahy zastřelili v kukuřičném poli u Lázní Bělohrad. Pak mu ukradli několik desítek tisíc korun. Sběratele si vytipovali přes inzerát. Měl zájem o koupi sběratelských předmětů a oni mu je nabídli. Řídil muž, střílela žena (viz článek Muže z kukuřičného pole zastřelili manželé za jízdy autem, řekla policie).

Devětadvacetiletý obviněný muž ze Semilska a jeho šestadvacetiletá manželka se k činu při výslechu doznali.

7. září 2017