Ve Vrchlabí vzniká návštěvnické centrum KRNAP. Vchod připomíná skálu

  • 3
Oslavám 60. výročí založení Krkonošského národního parku patří celý rok. Vrcholem bude podzimní otevření nového návštěvnického centra ve Vrchlabí. V někdejším augustiniánském klášteře bude po rekonstrukci za 200 milionů korun nová expozice představující příběh Krkonoš.

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) od května do září uspořádá v sedmi krkonošských městech zábavná odpoledne.

V sedmi kostelích budou koncerty klasické hudby v podání trubačů Správy KRNAP a hudebníků vrchlabské Základní umělecké školy Karla Halíře. V polovině roku představí nový krátkometrážní dokumentární film o Krkonoších.

Hlavní události budou 19. května ve Vrchlabí, nabídnou sérii odpoledních koncertů a večerní videomapping z historie Krkonoš a národního parku. Promítat se bude na jižní fasádu bývalého augustiniánského kláštera, budoucího Návštěvnického centra KRNAP.

„Právě otevření tohoto objektu na podzim je druhým hlavním vrcholem oslav,“ sdělil mluvčí správy parku Radek Drahný. Konkrétní datum však neprozradil.

Budova, v níž sídlilo Krkonošské muzeum s expozicemi Kámen a Člověk a hory, je od roku 2017 zavřená, rekonstrukce začala o tři roky později. Hotový je multifunkční vstup ve tvaru skály, který navrhl renomovaný architekt Roman Koucký.

„V interiéru vzniká expozice dokumentující příběh Krkonoš s ohledem na jedinečnou přírodu i na soužití přírody a člověka,“ řekl Radek Drahný. Rekonstrukce a moderní expozice vyjdou na 200 milionů korun.

Oslavám předcházelo vytvoření emblému 60. výročí a nového vizuálu Správy KRNAP. Emblém bude na hranici parku nebo na služebních autech. Krkonošský park byl založen 17. května 1963, stal se prvním v tehdejším Československu. Na polské straně Krkonoš vznikl o čtyři roky dříve.