Zdrogovaný po honičce boural. Nikdy neměl řidičák, zákazy dostává 14 let

  • 169
Muž bez řidičského průkazu unikal před policií Hradcem Králové. Po šesti kilometrech divoké honičky prorazil závoru ve fakultní nemocnici a nakonec naboural do jednoho z pavilonů. Jel pod vlivem pervitinu a ohrozil několik lidí. Úřady mu vystavují zákaz řízení opakovaně posledních 14 let.

Hlídka pohotovostního a eskortního oddělení si všimla v úterý v půl jedenácté dopoledne v Průmyslové ulici vozu BMW 520, o jehož řidiči věděla, že má vysloven zákaz řízení. Hlídka ho vyzvala k zastavení, on ale šlápl na plyn a začal ujíždět směrem do centra.

Jel po Střelecké ulici, Sokolskou kolem nemocnice, pak bočními ulicemi se dostal až k benzínové čerpací stanici do Třebše, kterou objel, a po Zborovské jel zpět k centru. Pak náhle zatočil k nemocnici, kde prorazil závoru, kličkoval areálem, až narazil do jedné z nemocničních budov.

„Až pod pohrůžkou namířené střelné zbraně celá posádka vystoupila a lehla si na zem,“ uvedla mluvčí hradecké policie Iva Kormošová.

Asi šestikilometrový úsek řidič projel za pět minut. Místy ujížděl rychlostí až 150 kilometrů v hodině. Kličkoval mezi auty, přejížděl plné čáry, jel na červenou, v protisměru, po chodníku i cyklostezce, po které se řítil téměř stokilometrovou rychlostí, a naboural dvě auta. Nikoho naštěstí nezranil.

Osádku tří mužů ve věku 29, 24 a 22 let policisté zadrželi. Všichni byli pod vlivem pervitinu, kromě řidiče se nikdo nezranil.

„Policisté zjistili, že po BMW bylo vyhlášeno celostátní pátrání jako po odcizeném. Jelikož krádež vyšetřují kolegové z jiného kraje, auto jim v nejbližší době předáme,“ řekla mluvčí.

Oba spolujezdci byli po podání vysvětlení propuštěni.

Již jednou měl v centru vážnou nehodu

U 29letého řidiče se ukázalo, že jen za poslední čtyři měsíce byl již počtvrté chycen při řízení vozidla. V jednom případě měl v centru Hradce Králové i vážnou nehodu. Muž nikdy nevlastnil řidičské oprávnění a od roku 2005 má soustavně udělován zákaz řízení. Ten poslední měl vypršet až v roce 2024.

V rejstříku trestů má již dvanáct záznamů za majetkovou trestnou činnost i za maření výkonu úředního rozhodnutí.

Kriminalisté muže obvinili z obecného ohrožení, z poškození cizí věci a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Muži hrozí 3 až 8 let vězení.

Vyšetřovatel podal podnět ke státnímu zástupci na uvalení vazby, protože je obava, že obviněný muž bude trestnou činnost opakovat. Ve čtvrtek dopoledne soudce vyhověl návrhu na vazbu.