Vrtulník na Náchodsku, v němž zemřeli dva lidé, se nejspíš srazil s ptákem

  • 4
Příčinou zřícení malého civilního vrtulníku Enstrom 480 u Slavoňova na Náchodsku byla zřejmě srážka s ptákem. Stroj havaroval při cvičném letu 22. března. Při nehodě zahynul letecký instruktor a jeho žák.

Česká televize s odkazem na zdroje blízké vyšetřování nehody uvedla, že srážku s ptákem dokládají stopy krve na zasklené střešní části kabiny, která se našla asi 300 metrů od místa pádu stroje.

„V okamžiku havárie byl vrtulník 600 metrů nad zemí a letěl rychlostí 150 kilometrů v hodině,“ uvedla televize.

Posádka stroje se vydala na výcvikový let na trase Hradec Králové – Nové Město nad Metují. Krátce před nehodou střídala mírné zatáčky vlevo a vpravo. Technickou závadu stroje vyšetřovatelé podle informací televize vyloučili.

Stroj spadl do pole asi dvě stě metrů od domů v místní části Blažkov a po pádu začal hořet. Při nehodě zemřel zahraniční pilot, který zde byl ve výcviku, a také letecký záchranář Michal Beneš, dlouholetý člen Horské služby v Jizerských horách, jenž létal pro společnost DSA. 

Jeho přátelé zorganizovali pro pozůstalou rodinu sbírku prostřednictvím Nadačního fondu pomoci Karla Janečka, na niž lidé poslali už asi 1,5 milionu korun.