VIDEO: U galanterie stála fronta přes celé náměstí, protáhly ji rozestupy

  • 46
Desítky metrů dlouhé fronty se od rána tvořily před textilní galanterií na Masarykově náměstí v Hradci Králové. Kromě počtu zájemců o látku na výrobu roušek je protáhl také fakt, že mezi sebou zákazníci poctivě drželi rozestupy. Zaměstnanci obchodu se od rána nezastavili a bez přestávky stříhají.

Okolo jedenácté hodiny čekalo na vstup do obchodu asi třicet lidí. Na náměstí bylo přesto až nevídané ticho, lidé udržovali nejméně dvoumetrové rozestupy, moc spolu nemluvili a v tichosti čekali, až na ně přijde řada. 

„Snad to nebude víc než na hodinku, pak už zase musím být jinde. Asi budu šít večer pro celou rodinu,“ řekla paní Iva, která se zrovna zařadila na konec fronty. Ta vede přes náměstí až do vedlejší Švehlovy ulici na známé pěší zóně v centru města.

Na dveřích galanterie visí upozornění, že zákazníci mají vyčkat na výzvu a dovnitř vcházet jednotlivě. 

Rouška je v posledních dnech už nejen ochrana, ale i stylový módní doplněk:

„Ještě v pondělí, když musely být galanterie zavřené, už do obchodů volala spousta lidí, že potřebují materiály na šití roušek, takže jsem tu už byl a stříhal. Jakmile jsme dostali výjimku, bylo jasné, že otevřeme,“ uvedl majitel hradecké prodejny Milan Stolin.

Nabízíte pomoc potřebným? Dejte vědět přes iDNES.cz

Zájem je o látku, ze které si lidé doma ušijí pomůcku přes obličej, která zabrání v přenosu bacilů, je obrovský. 

„Vůbec nestíháme. Problém je i s materiálem. Látek je sice hodně, ale problém je s ostatní galanterií, kterou zákazníci taky nakupují. Velkoobchody jsou vyprodané a jeden z největších je v shodou okolností v Uničově, který je bohužel celý uzavřený,“ posteskl si majitel.

Od rána stříhají a stříhají. „I v dalších dnech budeme mít určitě otevřeno. Jsme tu v malém počtu lidí, ale nějak to musíme zvládnout,“ dodal Milan Stolin.

Nedostatek roušek přiměl vládu k tomu, aby částečně přehodnotila rozhodnutí o zavřených obchodech. Obchody s látkami a textilní galanterie budou moci mít otevřeno.

Ministr vnitra Jan Hamáček i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch vyzvali lidi, aby si na veřejnosti zakrývali ústa a nos jakýmkoli způsobem. Situaci má pomoci zlepšit dodávka milionů roušek z Číny.