Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Družstvo předalo byty v Dobrušce, výhodnou cenu udrželo i přes zdražování

  9:50
Pořídit nový 70metrový byt za cenu okolo 3 milionů korun se zdá jako sci-fi, ale je to možné. Ušetřit milion na jeden byt oproti některým developerským projektům v okolí se podařilo Stavebnímu bytovému družstvu v Dobrušce na Rychnovsku. Před pár týdny dokončilo a předalo členům čtyři bytové domy s 52 byty.

Noví majitelé se však našli dříve, než se vůbec koplo do země. Vidina úspory při pořízení vlastního bydlení přivedla k družstevnictví na 75 zájemců. Téměř třetina jich nakonec zůstala v seznamu náhradníků.

„Zájem byl velký, to jsme však čekali. Byl to hnací motor, proč jsme do toho šli. Měli jsme tu totiž nebydlící členy družstva,“ říká důchodce Karel Joukl, předseda družstva, které spravuje 700 bytů a zajišťuje správu pro dalších 43 společenství vlastníků ze širokého okolí.

V Česku jde zatím o unikát. Bytová družstva se starají spíš o údržbu starých paneláků než o stavby nových domů. Přitom ani v Dobrušce nestáli družstevníci první na pásce.

Stavbu bytových domů tu původně připravovala radnice, neboť ve městě sílil hlad po novém bydlení. Naposledy městské byty vznikly na přelomu tisíciletí. Radnice proto před lety připravovala dva projekty – stavbu domu s nájemními byty u Základní školy Františka Kupky a výstavbu čtyř viladomů, pro něž od armády získala pozemky vedle Vojenského geografického a hydrometeorologického úřadu.

„Měli jsme připravenou studii až do fáze územního rozhodnutí, ale protože jsme současně získali dotaci na bytový dům u školy, hledali jsme partnera. Nechtěli jsme stavět dva projekty současně,“ vysvětluje tehdejší starosta a nyní místostarosta Dobrušky Petr Lžičař (Veřejnost pro všestranný rozvoj Dobrušky).

Radnice původně jednala i s jednou z místních továren, ale ta nakonec od záměru budování firemních bytů ustoupila. Projekt si proto pod sebe vzalo bytové družstvo a pozemky si od města pronajalo. Odkoupí jen ty, které jsou přímo pod domy.

„Výhoda je, že družstvo nemůže tvořit zisk. Když jsme porovnali naši cenu s podobným projektem v Rychnově nad Kněžnou, družstevní byty vyšly o milion levněji,“ upozorňuje Karel Joukl.

Skládali čtvrtinu ceny jako podíl

Noví obyvatelé nezískali byty do osobního vlastnictví, ale museli se stát členy družstva a složit podíl ve výši čtvrtiny ceny budoucího bytu. Už to znamenalo pro některé nutnost vzít si hypotéku.

U menších bytů s rozlohou kolem 73 metrů museli zaplatit téměř 800 tisíc, u větších, které mají přes 120 metrů a velkou terasu na střeše, 1,3 milionu. Přesto ve finále ušetří. Družstvu budou zbytek splácet v nájemném po 25 let.

Za byt 3kk zaplatí 10 500 korun, za větší byt 4kk 17 500 korun. Částka v poslední fázi o necelou desetinu narostla, a to kvůli zdražení materiálů i vícepracím.

„Bylo to přiměřené, ze 43 tisíc na 46 tisíc na metr obytné plochy. Oproti projektu přibyly venkovní žaluzie. Hlavní části prací se zdražování nedotklo, až finální sádrokartony a zámečnické práce stouply na ceně,“ říká Joukl.

Byt v jednom ze čtyř viladomů si pořídili i Petr Tojnar s manželkou. Chtěli tak zařídit bydlení pro své děti a přesvědčila je právě výhodná cena. „Pět let jsem dělal v Praze makléře a vím, jak se ceny bytů hýbají. Přišlo mi to jako rozumná investice, která pomůže zabezpečit rodinu,“ vysvětluje Tojnar.

Největší výhodou pro obyvatele je, že se nemusí zadlužovat vysokou hypotékou. Úvěr na stavbu si totiž vzalo přímo družstvo, navíc s dnes už nedosažitelným úrokem 2,3 procenta po celou dobu splácení. Přesto se financování družstevníkům prodražilo. Dokud stavbu kompletně nevyúčtují a nepřeklopí úvěr do režimu splácení, musí bance odvádět úroky podle aktuální sazby České národní banky.

„Při podpisu smlouvy to bylo půl procenta a teď jsme na 7 procentech. Je to zbytečný náklad stavebníků,“ komentuje růst sazeb Karel Joukl.

Družstvo dokončilo stavbu bytů začátkem roku a hned po kolaudaci se do nich stěhovali první obyvatelé. Minulý týden město slavnostně otevřelo novou ulici, v níž domy stojí. Jméno dostala po zdejším rodákovi generálu Miroslavu Štanderovi, který byl za 2. světové války pilotem britského letectva RAF.

Další byty v nedohlednu

Přestože v Dobrušce hlad po bytech přetrvává a družstvo eviduje dalších 23 členů, kteří hledají bydlení, další byty nejspíš jen tak nevzniknou. Chybí totiž vhodné pozemky i investoři.

„Vytipovány jsou momentálně dvě vhodné lokality, ale ani jedna není v majetku města. Jeden pozemek je v Javorové ulici, už tam byl i projekt, ale firma ho prodává. Druhá lokalita je vedle Lidlu. Podle územní studie by tam mohlo být pět domů,“ říká místostarosta.

Jenže ani město, ani družstevníci teď na další bytovou výstavbu nemají dech. Městský bytový dům se 17 jednotkami o velikosti 1kk s 40 metry čtverečními se otevřel loni a radnice má teď jiné priority.

„V současné době určitě výstavbu neplánujeme, je to nemožné. Ceny materiálů jsou drahé, práce je drahá, úvěry jsou drahé. Všude je mrtvo,“ odmítá další stavby i Karel Joukl.

  • Nejčtenější

Plechový úkaz s atmosférou devadesátek. Polská tržnice dál láká zbožím i cenami

18. dubna 2024

Premium Rázovitá tržnice táhne do polského pohraničního městečka Kudowa Zdrój tisíce Čechů. Autobusy sem už...

Zloději očesali nové vozy u autosalonu, škoda se šplhá ke dvěma milionům

19. dubna 2024  10:47

Dva muži s pestrou trestní minulostí způsobili škodu za téměř dva miliony korun, když se v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Špindlerův Mlýn povolil propojení skiareálů, parkovací terminál počká

22. dubna 2024

Premium Kvůli raketově rostoucím nákladům musela společnost Melida zcela přepracovat projekt na lyžařské...

Řidič na stavbě vypil lahev vodky a převrátil tatru, nadýchal tři promile

19. dubna 2024  12:55

Během pracovní doby popíjel na stavbě dálnice nedaleko Hradce Králové sedmačtyřicetiletý řidič...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Křižovatka byla příliš přehledná, divoké řidiče zkrotí kruhový objezd

22. dubna 2024  9:45

Ještě před začátkem léta začne přestavba křižovatky U Voříšku, na spojnici mezi Častolovicemi a...

Za vraždu a pokus o další hrozí muži výjimečný trest, podle policie chystal i třetí

25. dubna 2024  13:05

Jednoho člověka pobodal, dalšího nechal uhořet v domě, který úmyslně zapálil, viní kriminalisté od...

Ministr zamítl rozklady obce Všestary a občanů proti stavbě D35 u Hradce

25. dubna 2024  9:54

Ředitelství silnic a dálnic má pravomocné stavební povolení na stavbu úseku dálnice D35 ze Sadové k...

První záchranka na elektřinu. V Hradci od ní očekávají výkon a levnější provoz

24. dubna 2024  15:35

Záchranáři v Hradci Králové si jako první v republice pořídili pro výjezdovou skupinu s lékařem...

Basketbalistka Čuperková završila kariéru. I bez medaile byl konec příjemný, říká

24. dubna 2024  14:31

Do osmé sezony v hradeckém dresu vstoupila Kristýna Čuperková kvůli dlouhému zranění se zpožděním a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...