Manželé Dykovi v představení Slepice na zádech

Manželé Dykovi v představení Slepice na zádech | foto: Jan Malíř

Festival Čekání na Václava zve režijní i herecké persony, třeba Dykovy

  • 0
Letošní podzim dojde už na 16. ročník festivalu Čekání na Václava. Festival „velkých malých divadel“ v Hradci Králové je především inventurou toho nejlepšího, co se zrodilo na českých a moravských scénách, a přehlídkou hereckých i režijních osobností.

Festival Čekání na Václava začal jako z nouze ctnost, když se opravovalo hradecké Klicperovo divadlo. Dnes už jde o očekávanou událost a tradiční start sezony. 

„Loňský ročník byl poznamenán pandemií covidu-19, a některá představení jsme proto přesunuli do letošního roku,“ uvádí mluvčí divadla Martin Sedláček. Letos se uskuteční 15 představení a dva koncerty, a to Hradišťanu a 4tetu s Jiřím Kornem.

„Termín, který rámují dva Dny české státnosti, 28. září, což je sv. Václava, a 28. října, tedy v Den vzniku samostatného Čs. státu, se kvůli přesunutým představením a rekonstrukci na hlavní scéně rozvolnil do delšího období a některá představení se odehrají i v listopadu. Zakoupené vstupenky na přesunutá představení z loňského roku zůstávají v platnosti,“ uvádí Sedláček.

Na sv. Václava bude mít premiéru Gogolova Ženitba v režii autorského dua SKUTR, nazkoušená už v prosinci minulého roku. Sérii osobností započne oceňovaná herečka a autorka scénáře Lucie Trmíková, která s uskupením Jedl uvede Manželskou historii. Ve strinbergovské variaci v režii Jana Nebeského se dále představí David Prachař a Anna Fialová, hudbu složil Emil Viklický.

Od Donutila po Hru, která se zvrtla

Miroslav Donutil a Zuzana Kronerová zdobí nejslavnější drama Arthura Millera Smrt obchodního cestujícího v režii uměleckého šéfa Městských divadel pražských Michala Dočekala a Helena Dvořáková adaptaci rakouského románu Dobrý proti severáku. Za roli Emmi v milostném příběhu v e-mailech v Jihočeském divadle získala cenu za nejlepší ženský herecký výkon roku 2019 v anketě i-divadlo.cz.

Tragikomedii Gin Game proslavili i v Hradci Blanka Bohdanová a Josef Somr, teď pražské Divadlo Na Jezerce přiveze Jiřinu Bohdalovou a Milana Kňažka. Ostravské Divadlo Petra Bezruče přijede s autorskou novinkou Tomáše Dianišky Špinarka. V inscenaci s živou kapelou ztělesní slavnou ostravskou rodačku Markéta Makulová.

Antigonu oceňovaného režiséra Dodo Gombára v expresivním podání sehraje ústecké Činoherní studio a pražské divadlo A Studio Rubín uvede Jen matky vědí, o čem ten život je. Autorská inscenace režisérky Barbary Herz vypráví příběh sedmi žen a všechny jsou matky. A matky, ty vědí, o čem je život. Divadelní dokument na pomezí grotesky a tragédie vychází z téměř tří let časosběrných rozhovorů. S Veronikou Lazorčákovou a Jiřím Knihou se představí i Lucie Andělová, členka Klicperova divadla.

Představení přivezou Vojtěch a Tatiana Dykovi

Slepice na zádech s Vojtěchem a Tatianou Dykovými z divadla Ungelt je bláznivou groteskou, příběhem muže, který zapomene na ženiny narozeniny. 

Pavel Rímský a Martin Finger sehrají ve Falešné notě souboj dvou mužů, které dohání minulost. Francouzský autor Didier Caron se v režii Radima Špačka snaží nalézt odpověď na otázku, zda je možné omluvit naše činy z minulosti.

S celosvětovým komediálním hitem bude na festivalu hostovat Západočeské divadlo v Chebu. Inscenace Hra, která se zvrtla vypráví o amatérském divadelním souboru, který se rozhodne nastudovat anglický detektivní thriller Vražda na panství Haversham, a to se záviděníhodným nadšením a nezáviděníhodnou neschopností. 

Divadlo v Celetné přiveze Terasu, náhodné setkání sedmi postav v pařížském bytě. Nekontrolovatelnému řetězci absurdních situací kraluje držitelka tří Českých lvů Petra Špalková.

Dále dorazí Depresivní děti toužící po penězích, Karel Heřmánek ml. a Sarah Haváčová či Městské divadlo Kladno.