ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Nevýslovná úleva, říkají pacientky. Biologická léčba migrény se v Náchodě daří

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Jak se zbavit migrén? Řešením může být biologická léčba, která má v posledních letech skvělé výsledky. Podle statistik neurologického oddělení náchodské nemocnice většina pacientek léčených moderními monoklonálními protilátkami popisuje razantní snížení četnosti bolestivých záchvatů i intenzity bolesti. Úspěšnost této léčby dosahuje podle náchodských neurologů až devadesáti procent.

Jejím největším přáním bylo prožít alespoň dva dny po sobě bez migrény. Padesátnice Martina s úpornými bolestmi hlavy prožila téměř celý dospělý život. S přibývajícími roky byly migrény čím dál častější a nepříjemnější a v posledních několika letech ji provázely prakticky denně, v kalendáři si značila bolesti i pětadvacetkrát v měsíci.

„Přestože i myšlení mě bolelo, snažila jsem se normálně fungovat. Musela jsem se starat o děti, chodit do práce. Bolesti jsem tlumila léky na bolest a antimigreniky, která sice zabírala, ale bohužel za cenu toho, že jsem běžně překračovala doporučené dávkování,“ vypráví žena, která pracuje jako zdravotnice.

Hlavním viníkem migrény je neuropeptid CGRP. Při biologické léčbě aplikujeme protilátky, které jsou schopny ho deaktivovat.

neuroložkaMarkéta Tučková

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se