- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Rozšířím autorovi článku pohled na svět: řepka není ani náhodou jediná ozimá plodina pěstovaná v ČR. Pořád se zde pěstuje nemálo obilnin - žito, triticale, pšenice či ječmen.
Mě zase a žlutá mrcha "zabíjí", když kvete-jsem alergik.
Když už mají být v článku rádobyodborné info, tak alespoň trochu přesně.
"Problém je v tom, že současné odrůdy vyšlechtěné na odolnost a co nejvyšší výnos srnám víc chutnají."
Dřívější odrůdy řepky obsahovaly přirozeně organické sloučeniny síry, které svou chutí způsobovaly, že zvěř si jednou kousla a nechala toho, chránily tak před konzumací řepky s obsahem problematických látek . Tyto sirnaté sloučeniny ale byly problémem při dalším průmyslovém zpracování řepky, proto byly šlechtěním odstraněny tyto varující sloučeniny a zvěř ji tak žere, protože nemá jak poznat, že se krmí jedovatými látkami.
Toto šlechtění nemá nic společného s odolností řepky, ani výnosem.
Čím víc polí řepky, tím míň srnčí, tím míň rozbitých aut na silnicích po srážce se srnčí.
To bude mínusů. . . . .
podobně hodnotný názor není problém vytvořit.
Čím více stromů podél silnice, tím více z provozu odstraněných amatérských závodníků a bezpečnější silnice pro ostatní.
Je třeba myslet trochu šířeji, v souvislostech.
Ano, dotace zabíjejí. Od ekonomik zemí až po blbý srnky.
Devastace krajiny a zemědělské půdy stejně jako otrávení přírody a divoké zvěře je výsledkem dotací na řepku, která žlutě kvete a při dešti smrdí. Na tyto dotace stát nemá a půjčuje si. Kdyby byly zrušeny, a nepřidával se ten dajrajt do benzánu, nekazily by se motory a příroda by si oddechla.
řepka byla jedovatá pro zvěř vždy. Viz můj příspěvek.
No jo, zemědělci - na co nedostanou dotaci, to se jim dělat nevyplatí
Blbý kdo dává, blbější kdo nebere. A kdo neokrádá stát, ten okrádá svoji rodinu. Atd.
Tak obecně řepka je asi stejně jedovatá jako její příbuzná kedlubna, nebo květák. To že škodí polím, je úplnej blábol - je to naprosto skvělá předplodina a z pole se odváží v podstatě nejméně organické hmoty ( snad krom máku :-) ) a o radosti včelařů ani nemluvím. Díky bezerukovosti a minimu glykosinulátů v současných materiálech jsem nakouřený srnčí neviděl pěknou řádku let a to tady pasou řepku ve velkým a furt jsou fit. Je to jenom závist čecháčků, že si po 22 letech hospodaření přijdou zemědělci na nějakou zlatku !!!!
Je to ale zlatka z cizí kapsy.
Zemědělci na nás v této komoditě parazitují a my se nemůžeme bránit
jedinou zelení...?
jednou ze zelení...ostružiny v zimě také spásají...
daji se ty otravene srny jist ?
Co myslíte, když je to tělo plné toxinů po otravě?