Patří k tomu nejlepšímu, co si můžete dát jen tak pro radost ke kávě, přesto jsou žloutkové věnečky jedním z nejobyčejnějších zákusků, které snadno přehlédnete.
V hrnci smícháme vodu, mléko, máslo, sůl a cukr, přivedeme k varu a přidáme naváženou mouku. Pak ji tzv. zavaříme, což znamená, že těsto v hrnci necháme za stálého míchání odpařovat tak dlouho (obvykle 1 až 2 minuty), až se začne odlepovat od stěn. Pak ho mícháme v mixéru s lopatkou dokud nevystydne, vmícháme odvážená vejce a hmotu případně doředíme trochou vody.
Sáčkem s velkou hvězdicovou špičkou stříkáme na plech s pečicím papírem věnečky o průměru 7 cm, plech vložíme do trouby vyhřáté na 240 °C a stáhneme teplotu na 220 °C.
Jakmile věnečky nabydou na objemu, zmírníme teplotu na 180 °C a dopečeme. Vyjmeme z trouby a před plněním necháme vychladnout. POZOR: Troubu během pečení neotvírejte, jinak vám věnečky tzv. spadnou!
A jdeme na žloutkový creme patissiere. Ve 100 ml mléka rozmícháme pudinkový prášek a žloutky dohladka. Zbylé mléko, máslo, cukr a vanilku přivedeme k varu, přilijeme rozmíchanou směs a řádně provaříme 2 až 3 minuty. Vychladíme přikryté fólií.
Jakmile máme tento základ žloutkovo-máslového krému připravený, můžeme se vrhnout na přípravu žloutkového krému.
Creme patissiere vyšleháme dohladka s rumem a zašleháme změklé máslo. Krémem naplníme sáček s hvězdicovou špičkou.
Ještě zbývá citronová poleva. Do jedné misky si navážíme cukr, přidáme citronovou šťávu a olej. Ručně utřeme dohladka do husté polevy. Když poleva pomalu odkapává ze lžíce a dobře kryje, máme hotovo.
Pak už vychladlé věnečky podélně prokrojíme a naplníme krémem. Vršky namočíme do polevy, necháme okapat a přiložíme navrch na žloutkový krém.