- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
ntw... kilometr dlouhej článek o tom jak da z jahod udelat marmelada.... slozity popis jak se musi jahody omyt, osusit, milionová rada, že se dají i rozmačkat !!! no to bych v zivote nerekl - DEKUJU !!! Stejně tak, že přisladit se dá, ale ubrat ne... no to by mě totiž taky nenapadlo !!! a celé to završí pidizmínkou o sterilaci. Spousta mladých kuchařek by ocenisla spíše vysvětlení té sterilace než se dočíst, že jahody jsou sladké...
Úplně přesně vím, jak takové články vznikají...paní Šafránkové gratuluji za umístění a přeji ji mnoho dalších úspěchů a hlavně větší štěstí na méně bulvární redaktory.
Do měděného kastrolu ovoce raději nedávat. Povrchová vrstvička na mědi se totiž snadno rozpouští každou kyselinou včetně tech, co jsou v ovoci. Meď se tak ocitá v produktu a dlouhodobě to určitě nedělá dobrotu.
"Bez chemie" to ovšem musíte sterilovat.
Jak bez chemie se pro delsi trvanlivost neobejdete? Tohle bych cekal na emiminu... Nebo strasite ze kyselina citronova nebo sorbova je strasliva chemie? Nebo dextroza ci pektin, to zni taky hruzostrasne...
... a jeste bych dodal, ze nase babicka pouzivala zasadne pektogel a to jiz od roku 1958, kdy zalozili s dedou zahradkarskou kolonii
Už mi lezete na nervy frázemi typu : vysněná ... (koupelna, kuchyně, doplň si sám) nebo "jako od babičky". Od babičky na mouce, buchtách v prášku, marmeládě, pečená kachna, ... a přitom naše babičky zrovna moc vařit neuměly a pokud ano, tak to byla hlavní náplň jejich života. Děkuji, nechci !
zrovna včera jsem v regále zahlédla babiččin ajvar škoda že své babičky se již zeptat nemůžu ale moje maminka, již sama prababička to ze svého dětství nezná...co ale vím jistě tak moje babička nedávala do džemu ani do marmelády pepř ani balsamicový ocet
To jsou nějaké fake news. Každý, kdo studuje etikety v obchodech ví, že základní ingredience jahodového džemu jsou jablka!
proto je nejlepší si džem uvařit sám, víte co v něm je. Já si takto připravuji džemy z 8 kg jahod, 8 kg meruněk, 5 kg malin, 5 kg ostružin. 4 kg angreštu a 4 kg rybízu a náklady 15 kg cukru (ve slevě) 150,- Kč, ovoce mám svoje.