Diskuze

Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový džem dokonalý. A to ho často skladovaly dokonce jen ve skleničkách překrytých celofánem. Díky marmeládařce Romaně Šafránkové už vím jak. A mám i vyzkoušeno. Skutečně to jde.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RD

ntw... kilometr dlouhej článek o tom jak da z jahod udelat marmelada.... slozity popis jak se musi jahody omyt, osusit, milionová rada, že se dají i rozmačkat !!! no to bych v zivote nerekl - DEKUJU !!! Stejně tak, že přisladit se dá, ale ubrat ne... no to by mě totiž taky nenapadlo !!! a celé to završí pidizmínkou o sterilaci. Spousta mladých kuchařek by ocenisla spíše vysvětlení té sterilace než se dočíst, že jahody jsou sladké...

1 0
možnosti
JR

Úplně přesně vím, jak takové články vznikají...paní Šafránkové gratuluji za umístění a přeji ji mnoho dalších úspěchů a hlavně větší štěstí na méně bulvární redaktory.

1 0
možnosti
RP

Do měděného kastrolu ovoce raději nedávat. Povrchová vrstvička na mědi se totiž snadno rozpouští každou kyselinou včetně tech, co jsou v ovoci. Meď se tak ocitá v produktu a dlouhodobě to určitě nedělá dobrotu.

2 0
možnosti
DT

"Bez chemie" to ovšem musíte sterilovat.

0 0
možnosti
RK

R97a46d69i10m 76K61o45k57t76a

12. 6. 2018 10:18

Jak bez chemie se pro delsi trvanlivost neobejdete? Tohle bych cekal na emiminu... Nebo strasite ze kyselina citronova nebo sorbova je strasliva chemie? Nebo dextroza ci pektin, to zni taky hruzostrasne... :-P

2 0
možnosti
RK

R61a79d34i18m 17K97o56k26t64a

12. 6. 2018 10:25

... a jeste bych dodal, ze nase babicka pouzivala zasadne pektogel a to jiz od roku 1958, kdy zalozili s dedou zahradkarskou kolonii ;-)

6 0
možnosti
ŠČ

Už mi lezete na nervy frázemi typu : vysněná ... (koupelna, kuchyně, doplň si sám) nebo "jako od babičky". Od babičky na mouce, buchtách v prášku, marmeládě, pečená kachna, ... a přitom naše babičky zrovna moc vařit neuměly a pokud ano, tak to byla hlavní náplň jejich života. Děkuji, nechci !Rv

2 3
možnosti
JM

J81a12n21a 67M75a30l37á

12. 6. 2018 9:06

zrovna včera jsem v regále zahlédla babiččin ajvar ;-D škoda že své babičky se již zeptat nemůžu ale moje maminka, již sama prababička to ze svého dětství nezná...co ale vím jistě tak moje babička nedávala do džemu ani do marmelády pepř ani balsamicový ocet

10 0
možnosti
JR

J45a46k65u74b 32R34o66u23s

12. 6. 2018 6:58

To jsou nějaké fake news. Každý, kdo studuje etikety v obchodech ví, že základní ingredience jahodového džemu jsou jablka!

13 0
možnosti
OS

proto je nejlepší si džem uvařit sám, víte co v něm je. Já si takto připravuji džemy z 8 kg jahod, 8 kg meruněk, 5 kg malin, 5 kg ostružin. 4 kg angreštu a 4 kg rybízu a náklady 15 kg cukru (ve slevě) 150,- Kč, ovoce mám svoje.

0 0
možnosti