Diskuse k článku

Není kráva jako kráva. Špičkové české steaky běhají po farmách

Stejně jako zraje víno nebo whisky, tak i maso musí ke své křehkosti a kvalitě „dozrát“. Grilování sice není věda, ale předpokladem úspěchu je výběr kvalitního masa. Přitom ale není potřeba kupovat drahá masa z Jižní Ameriky, píše týdeník 5plus2.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

 0
Jste přihlášen jako


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

Zbývá 2000 znaků nebo 10 odstavců.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P71e73t13r 54P77a29v93l37a39t53a 7376170637571

Steaky zatim delam spis na panvi, venku se chystam casem na kameni. Postup je jednoduchy:

- maso, jen dobre odlezene, dobre poslouzi i rostenec z Globusu za 300,/kg, v lednici necham par dni. Platky delam na dva palce tluste, pred pecenim nechat hodinu venku

- tezka, zelezna panev, poradne rozpalena

- 2 minuty z kazde strany. Zadny olej, na suchou panev. Maso se chytne, ale to neni na zavadu. Pokud je panev dostatecne horka, zase se pusti.

- po opeceni prendam na 4-6 minut do pecici misky, na kazdy kus dam kousek masla, a ran do vyhrate trouby na 200, 4(rare)-6(medium) minut.

Po vyndani osolim hrubozrnou soli a peprem, necham par minut odpocinout.

+2/0
9.6.2019 18:55
Foto

L13e86n47k22a 41M26a42t14o20u65š58k65o10v14á 9260307246959

No já to hlavně potřebuji mít well done. Nemám ráda syrový maso a nesnesu ani medium.

+2/−10
9.6.2019 12:26

A46d84a83m 64B76e48c61h33n61ý 4340674721362

Fuuj, já bych zase nesnesl well done. Radši hovězí nejezte, chudák kráva co musí umřít kvůli Vašemu well done...

+6/−3
9.6.2019 14:37

J79a90n 96N75o56v21ý 5913455679632

Další jídelní fašista. Dneska se nám tu s těmi fašouny, kteří jediní správně vědí, jak se má co jíst a kdo má co jíst, nějak roztrhl pytel.

+6/−3
9.6.2019 15:28
Foto

L47e95n22k29a 88M20a19t38o41u96š92k20o28v13á 9820447916639

Já mám na well done stejné právo, jako vy na rare. Jestli to nechápete, stačí to tolerovat.

+5/−3
9.6.2019 16:30

P18e51t84r 97H85l39o29b22i29l 7539669832272

Vase vec, zas na to staci stara krava a neni potreba nic extra kupovat...

0/−3
9.6.2019 17:20

J33a77n 31N46o67v64ý 5293715229522

Ať si koupí klidně mladé maso, a sní si to jak chce. Také mohu říct, že pro takového Hlobila jen starou krávu z polských jatek na jakoukoliv úpravu, protože lepší je pro něj škoda. Ale neřeknu to, máte právo si sníst mladé maso klidně raw nebo blue rare, jako má kdokoliv jiný právo si to stejné maso sníst v úpravě well done. Kdo to nehodlá respektovat, je fašoun. Jak říkám, dneska se vás tu takových sešlo víc.

+3/0
9.6.2019 18:51

T65o70m56á78š 69J42i95r66á24k 5796726901940

Nemáte...

+2/−4
9.6.2019 21:06

J98a89n 71N20o95v60ý 5483355599542

Bože, kde se bere tolik fašounů, neuvěřitelné!

+1/−4
9.6.2019 21:26

O64n88d94ř62e52j 96Š57i80n29d94l31e86r 2337788956725

Nevím co mají všichni zrovna se svíčkovou. Imho má moc málo tuku, tučnější kousky jako právě roštěnec mají výraznější chuť a jsou šťavnatější.

+13/0
9.6.2019 10:13

O36n75d36ř78e41j 55L46o42š26o87t76h 2982854485370

Svíčková se dá udělat dobře, za mě nejlepší maso. Ale kupuji jen u našeho řezníka, když ji má v akci za 300 Kč. Koupím vždy kolem 5 kg a pak si chrochtam. Ale roštěná mi taky chutná, tu beru na gril, když není svíčková. Jak není ani jedno, beru přední, doma ho namelu a udělám burgery.

0/0
9.6.2019 21:35

T65o15m25á90š 89K73r78á53l 3688658977529

Jj neni nad "kobe beef" z Polska obcas uz okoreneny salmonelou;-D Posledni veta z clanku je ta nejpodstatnejsi:-)

+1/0
9.6.2019 9:38

O95n73d21r65a 91H23ů33ď33a 5726971808238

Kdo dava ke steakum omacky a podobne, je prase a neumi si vychutnat steak

+5/−3
9.6.2019 9:25

J19a51n 62P45e64c29h 6587949806676

Mne chutna vysoky rostenec a komu ne, tak je prase... to ma asi stejnou logiku...

+10/−1
9.6.2019 9:29

J64a81n 17N87o15v97ý 5563325669222

Jste úplně stejný kulinářský fašista, jako restaurace, které odmítají zákazníky s požadavkem na well done úpravu masa.

+3/−7
9.6.2019 9:59

O43n13d50ř68e15j 32Š84i84n61d25l64e67r 2337128816485

No nevím. Podle mě je zcela legitimní odmítnou požadavek na zničení masa. Každý řemeslník by měl mít určitou profesionální čest a některé věci prostě odmítnout splnit.

+11/−3
9.6.2019 10:12

M21a43r88t49i17n 12K71a37r18á39s57e14k 9188353758498

No ono požadavek na well done mění požadavek na zničení masa, to že v ČR kuchaři chápou well done tak, že z toho mají udělat podrážku není úplně chyba zákazníka....

+3/−5
9.6.2019 11:14

J40a67n 79N15o11v93ý 5403425439722

Souhlasím s Vaší první větou.

0/−1
9.6.2019 17:12

L42u64d12m96i57l15a 15S66a86l23e43m27o15v40á 2406221595759

Tak důvod k takové úpravě může být i zdravotní. Např.kdyz chce dítě 6 let steak, tak zatím mu ho dám jen propeceny, prostě si to nelajstnu. Totéž kamarád, který málem umřel na salmonelu, tam chápu, že si rare v klidu minimálně nějakou dobu nedá

+1/−6
9.6.2019 10:23

J74a80n 76S36v48o24r37a64d32a 7750467

A není pro malé dítě hovězí steak tak trošku nevhodný? Nejsem výživový poradce, ale je to dost těžké jídlo...

Imho, propečené hovězí ztrácí kouzlo, chuť i šťavnatost. Nevím proč bych měl zbytečně platit za drahé maso, které si nechám dobrovolně pokazit. Buď vhodná příprava pro daný druh masa a nebo raději propečené vepřové.

+4/−2
9.6.2019 12:23

O26l13d56r15i43c69h 16P35o21l80a 4510970501472

Vazne? Zajdete si do Stejkarny v Praze a dejte si ke steaku jejich hribkovou omacku. Budte prosim uprimny aspon k sobe a vychutnejte si kazde sousto. Okoli klidne presvedcujte , ze jsou prasata.

+6/−1
9.6.2019 10:11

O62n15d23r62a 49H73ů87ď43a 5646661628958

Tak ale pak citite tu omacku, ne chut masa. A o to jde ;)

+1/0
9.6.2019 10:28

J16a26k87u68b 91V81i39k29t69o19r86a 8213709693341

A nebo cítíte chuť masa a ne chuť omáčky :-P

0/0
9.6.2019 11:06

J86a48n 93S32v82o35r88a84d18a 7240127

Když si chci dát výtečnou houbovou omáčku, dám si ji. Ale když chci steak, tak kvůli chuti masa a tu chuť omáčky a nebo zbytečné koření překryjí. Toť zase můj názor :)

+1/−1
9.6.2019 12:20

Premium

Konzumace jídla několikrát denně je klišé, tvrdí výživový poradce Fořt

Napsal více než dvacet knih o zdravém životním stylu a boji s obezitou. Petr Fořt tvrdí, že žádný obecně platný návod...

Premium

Test celoročních pneumatik. Jak si vedou za sucha, za mokra a na sněhu

K celoročním pneumatikám výrobci přistupovali po dlouhá léta macešsky. Konečně se však vrátily do jejich přízně....

Premium

Pes celý život čeká na to, až ho někdo sprdne, říká veterinář

Do své ordinace v centru Prahy dochází den co den už 22 let, aby znovu na nohy postavil čtyřnohé domácí mazlíčky. „I...

Najdete na iDNES.cz