- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Mám možná o něco lepší recept na vývar. Do ca 1,5l studené vody (nesolit) vložit asi 0,6kg hovězího (přední s kostí) pokrájeného na kusy ca 5 cm a koření (3 kuličky nového koření, 7 kuliček pepře, bobkový list nedávám). Přivést k varu a pak stáhnout ohřev na minimum (voda by měla jen malinko perlit) a sbírat ca 30 minut pěnu (osvědčila se podběračka se sítkem). Asi po hodině vyjmout jen maso, které chceme použít do polévky (ca 15 dkg, libové) a stále udržovat těsně u bodu varu nejméně další 4 hodiny. Pak přidat na velké kusy nakrájenou kořenovou zeleninu (1 větší mrkev, 1 petržel, asi 1/3 celeru) a vařit ještě ca hodinu. Vyvařené maso, zeleninu a koření vyndat a buď vyhodit a nebo dát maso např. psovi (chuťově už nic moc, vše se vyvařilo).
Polévka - do vývaru dát na tenké nudličky nakrájenou mrkev, petržel a celer v množství, které považujeme za vhodné a na kostičky pokrájené maso odebrané asi po 1h vaření. Vařit asi 20 minut, zavařit event. nudle.
Vývar lze udělat i ve větším množství a zmrazit do zásoby. Kromě polévky také skvělý základ pro omáčky apod. Vařit lze i přes noc, voda prakticky neubývá.
Chcete to met pekne cire a nezakalene? Nakonec tam pridejte skorapky z vajec.