Zakladatel nábytkářského gigantu IKEA Ingvar Kamprad v pobočce na Černém Mostě...

Zakladatel nábytkářského gigantu IKEA Ingvar Kamprad v pobočce na Černém Mostě v Praze (2005) | foto:  Dan Materna, MAFRA

Zemřel zakladatel IKEA Kamprad. Měl české kořeny i fašistickou minulost

  • 136
Ingvar Kamprad, zakladatel řetězce obchodů s nábytkem IKEA, zemřel ve věku 91 let. Oznámila to v neděli švédská firma, která je největším maloobchodním prodejcem nábytku na světě.

„Zakladatel IKEA, jeden z největších podnikatelů 20. století Ingvar Kamprad skonal pokojně ve svém domově ve Smälandu 27. ledna,“ uvedla firma. Smäland je kraj na jihu Švédska, kde se Kamprad roku 1926 narodil.

Kamprad patřil mezi nejbohatší Evropany, jeho majetek se odhaduje na desítky miliard eur, respektive stovky miliard korun. Firmu IKEA založil v roce 1943 v sedmnácti letech. Její název odvodil z počátečních písmen svého jména, názvu farmy, kde se narodil (Elmtaryd) a vesnice, v níž vyrostl (Agunnaryd).

Jeho hlavní myšlenkou bylo vyrábět efektivně užitečný nábytek a náklady přitom tlačit na minimum, aby si ho mohli dovolit zákazníci ze středních a nižších vrstev. „Nejsme luxusní firma, chceme oslovit většinu - to je naše motto,“ hlásal Kamprad.

Nejprve dodával na základě písemné objednávky. První obchod s nábytkem otevřel až v roce 1958 v městečku Älmhult na jihu Švédska, hodinu cesty autem od Malmö. Původní budova IKEA zde stojí dodnes, je z ní firemní muzeum.

V roce 1986 rezignoval na funkci ředitele a předsedy představenstva a firmu převedl do vlastnictví nizozemské nadace. Sám nicméně zůstal jedním z nejkritičtějších zákazníků, strážcem kvality a vizionářem. 

28.ledna 2018 v 11:22, příspěvek archivován: 28.ledna 2018 v 12:24

Ingvar Kamprad har i stillhet somnat in i sitt hem i Småland. Han föddes 1926 i Småland och redan som 17-åring grundade han IKEA. Ingvar kommer att vara mycket saknad och varmt ihågkommen av sin familj och av IKEA-medarbetare över hela världen. https://t.co/RWTGtukeyI

Babička pocházela od Mostu

Kamprad měl česko-německé kořeny. Jeho babička pocházela ze Sudet, z oblasti poblíž Mostu. „Byl jsem se tam podívat a dodnes si vybavuji krajinu s hnědouhelnými doly,“ uvedl při jedné z návštěv ve svém obchodním domě IKEA v Česku.

Byznysman byl ve čtyřicátých letech členem fašistické organizace Nové švédské hnutí a projevoval sympatie k Mussolinimu. Když jeho minulost vyšla v roce 1994 najevo, omluvil se všem zaměstnancům (dnes jich je 155 tisíc) dopisem. „Nebyl jsem sám, do fašistického hnutí vstoupily ve Švédsku stovky tisíc mladých lidí,“ uvedl v jednom rozhovoru. 

Kamprad byl dvakrát ženatý, měl 4 děti - tři syny a z prvního manželství adoptovanou dceru Anniku. V roce 2013 ve svých 86 letech odstoupil z postu předsedy představenstva IKEA a firmu převzal jeho nejmladší syn Mathias. 

Tvůrce ikonické firmy byl pověstný neformálním vystupováním - při návštěvě svých obchodních domů s oblibou hovořil s řadovými zaměstnanci - i skromným způsobem života. Ve volném čase se věnoval zahradničení - pěstoval růže, měl vlastní vinici a vinařský závod v Provence, vilu ve Švýcarsku a rozsáhlé panství ve Švédsku.

Švédský podnik má nyní přes 400 obchodních domů zhruba v padesátce zemí. Svůj první obchod v České republice firma otevřela v roce 1991. Loni tržby společnosti na českém trhu stouply na téměř deset miliard korun. IKEA v Česku zaměstnává zhruba 1 700 lidí, v sortimentu má asi 9 500 výrobků.

Máte doma nábytek z IKEA?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 neděle 4. února 2018. Anketa je uzavřena.

Ano
Ano 5450
Ne
Ne 876
,