Z eurocentů se stalo nedostatkové zboží

  • 43
Německo trápí nedostatek drobných euromincí. Tamní centrální banka řeší podobný problém jako ještě nedávno ČNB. Obchodníci požadují mince s nejnižšími hodnotami, aby je mohli lidem při nákupech vracet. Zákazníci je ale pak z peněženek vysypou a už s nimi neplatí.

„Bundesbanka zaznamenává zvýšenou poptávku po drobných mincích. Nemůže proto vyloučit, že požadavky bank či obchodníků na dodávky mincí v hodnotě 1, 2 a 5 centů nebude moci v plném rozsahu uspokojit,“ uvedla centrální banka v písemném prohlášení.

Podle informací Bundesbanky panuje nedostatek drobných i v dalších zemích eurozóny. „Lidé totiž obdržené mince odkládají a dál už s nimi neplatí. Stahují je tak z oběhu,“ dodala banka.

Ministerstvo financí už vzneslo požadavek na ražbu nových mincí, tento požadavek ale mimo jiné naráží i na obtížnou situaci na trhu s barevnými kovy.

Bundesbanka také vyzvala zákazníky, aby v obchodech platili pokud možno přesnými obnosy a obchodníky, aby přijímali i větší částky zaplacené nejdrobnějšími mincemi.

„Místo, aby se starala o platební zvyklosti lidí, měla by Spolková banka raději plnit své vlastní úkoly a dát na trh více drobných mincí,“ reagoval podle magazínu Der Spiegel mluvčí Svazu německého maloobchodu Hubertus Pellengahr.

Obchodní řetězec Metro, kterému v Česku patří síť prodejen Makro, už zareagoval po svém. Vyslal podnikové kamiony do Rakouska a přivezl je naplněné eurocenty rakouské ražby.