Elon Musk | foto: Reuters

Twitter odstřihl účty elitním novinářům, sdíleli data o poloze šéfa sítě Muska

  • 96
Twitter zablokoval účty několika novinářům, kteří se zabývali majitelem společnosti Elonem Muskem. Jsou mezi nimi redaktoři deníků The New York Times, The Washington Post nebo stanice CNN. Mluvčí Twitteru sdělila webu The Verge, že pozastavení účtů souvisí se sdílením lokačních dat.

V pátek na to upozornila stanice BBC. Zpráva o zablokování žurnalistů přichází poté, co Musk uvedl, že podnikne právní kroky proti dvacetiletému vysokoškolákovi Jacku Sweeneymu, vlastníkovi twitterového účtu, který sledoval pohyb miliardářova soukromého letadla.

Nyní již zablokovaný účet používal veřejně dostupné letové údaje a informoval o každém vzletu a přistání Muskova soukromého letadla. Musk tvrdí, že sdílením lokačních dat byla ohrožena bezpečnost jeho syna.

„Je úplně v pořádku mě kritizovat od rána do večera, ale sdílet moji polohu v reálném čase a ohrožovat moji rodinu ne,“ napsal Musk v pátek na Twitteru. Dodal, že účty, které se dopouštějí takzvaného doxingu, tedy veřejného sdílení soukromých informací, budou potrestány zablokováním na sedm dní.

Ředitelka oddělení důvěry a bezpečnosti Twitteru Ella Irwinová agentuře Reuters řekla, že Twitter manuálně prověřil všechny účty, které porušily nová pravidla platformy. „Chápu, že to může vypadat, že jsme se soustředili pouze na účty novinářů, ale naše pravidla jsme uplatnili stejnou měrou na všechny účty,“ řekla Irwinová.

Mezi zablokovanými žurnalisty je také reportér listu The Washington Post Drew Harwell. Šéfeditorka listu Sally Buzbeeová na Twitteru vyzvala k obnově jeho účtu i účtů dalších novinářů.

Twitter zrušil účet sledující polohu Muskova privátního letadla

„Pozastavení twitterového účtu Drewa Harwella odporuje tvrzení Elona Muska, že zamýšlí vést Twitter jako platformu oddanou principu svobody slova,“ podotkla Buzbeeová. „Twitter na Harwella uvalil zákaz bez varování, procedury nebo vysvětlení poté, co Harwell zveřejňoval své precizní zprávy o Muskovi,“ dodala.

27. října 2022

,