ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Převeďte úspory na liru, žádá občany turecká vláda v reklamní kampani

  • 31
Turecká vláda zachraňuje liru kreativním způsobem. Představila novou reklamní kampaň, která má lidi přesvědčit, aby převedli své úspory na národní měnu, tedy tureckou liru. Ta byla v uplynulém roce značně nestabilní.

Turci mohli zhlédnout video o víkendu na celostátní televizi i sociálních sítích. V reklamě se objevuje chvála na „tvrdou práci“ občanů a také pobídka k tomu, aby vložili své úspory do termínovaných lirových vkladů. Právě ty mají poskytnout ochranu před znehodnocením měny, informuje agentura Bloomberg.

Lira v posledních letech vůči americkému dolaru klesala a ke konci roku 2021 se propadla na bezprecedentní úrovně. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v prosinci představil soubor opatření, která měla vést k zastavení kolapsu. 

Plán prezidenta Erdogana garantuje vklady v lirách a měl by uhradit lidem rozdíl, který jim vznikne případným dalším oslabením kurzu. Tento měsíc je měna relativní stabilní. Centrální banka mimo jiné umístila liru do středu své politiky a slíbila, že ji bude chránit.

Turecko trápí vysoká inflace, meziroční meziroční míra inflace v Turecku v prosinci vystoupila na 36,08 procenta z listopadové hodnoty 21,31 procenta. Výsledek citelně překonal očekávání a prosincová úroveň byla nejvyšší za téměř 20 let.