Bankéře považuje řada lidí za jednu z příčin současných ekonomických problémů a chudoby. Ilustrační snímek.

Bankéře považuje řada lidí za jednu z příčin současných ekonomických problémů a chudoby. Ilustrační snímek. | foto: Reuters

Tři švýcarští bankéři pomohli Američanům k daňovým únikům za 1,2 miliardy

  • 1
Spojené státy obvinily tři švýcarské bankéře z napomáhání podvodům bohatých Američanů. Jde zřejmě o první výsledky velkého vyšetřování švýcarských bank z podezření, že pomáhaly svým klientům z USA tajit příjmy před zdaněním. Bankéři podle Reuters pracovali pro ústav Wegelin & Co.

Podle obvinění pomohli bohatým americkým klientům skrýt před daňovými úřady více než 1,2 miliardy USD (23,7 miliardy Kč). Uvedl to úřad manhattanského státního zástupce. Pokud by byli uznáni vinnými, hrozí jim až pět let vězení.

Bankéři podle úřadů pracovali jako poradci klientů v curyšské pobočce banky, která byla označená pouze jako "švýcarská banka A". Agentura Reuters s odvoláním na zdroje uvedla, že to byla banka Wegelin & Co, jedna z nejstarších soukromých bank ve Švýcarsku. Obžalovaní žijí ve Švýcarsku.

Podle obvinění bankéři pomáhali v letech 2008 a 2009 americkým daňovým poplatníkům utajit existenci jejich bankovních účtů ve Švýcarsku. Obvinění přichází v době rozsáhlého vyšetřování Švýcarska a švýcarských bank kvůli podezření, že napomáhaly bohatým Američanům k daňovým únikům.

Další obvinění budou zřejmě následovat

Zpráva podle zdrojů naznačuje, že úřady se pomalu blíží k podávání trestních obvinění vůči některým bankám. Americké úřady podezřívají desítky tisíc Američanů, že využívali švýcarské banky k ukrývání miliard dolarů, které nezdanily.

Banka Wegelin nemá pobočku ve Spojených státech. Své služby klientům v USA poskytuje prostřednictvím jedné z poboček švýcarské banky UBS ve Stamfordu.

Švýcarská banka UBS již v roce 2009 zaplatila 780 milionů USD jako urovnání obvinění, že pomohla tisícům amerických klientů ukrýt před daňovým úřadem 20 miliard USD.

Švýcarské úřady usilují o globální urovnání civilního sporu s USA, v rámci kterého by celý švýcarský bankovní sektor zaplatil pokutu a ukončil anonymní služby privátního bankovnictví pro Američany, napsaly agentury AP a Reuters.

,