ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

TotalEnergies se stahuje z ruského Novateku, odepíše čtyři miliardy dolarů

  • 8
Francouzská ropná společnost TotalEnergies se stahuje z ruského Novateku. V souvislosti s tím odepíše 3,7 miliardy dolarů. TotalEnergies byl jedním z posledních západních akcionářů v Rusku.

TotalEnergies tak v letošním roce v souvislosti s majetkem v Rusku zaúčtuje celkové odpisy 14,4 miliardy dolarů. To je méně než konkurenční britská společnost BP, která na konci března odepsala v Rusku majetek za 25,5 miliardy dolarů.

Francouzský podnik si na rozdíl od BP nebo Shellu i po invazi na Ukrajinu ponechal v Rusku některé investice. Patří mezi ně i podíl 19,4 procenta v producentovi plynu Novatek a menšinové podíly v projektech zkapalněného zemního plynu (LNG) Jamal LNG a Arctic LNG.

Začíná platit embargo na ruskou ropu, přesto budou pohonné hmoty zlevňovat

Společnost TotalEnergies uvedla, že vzhledem k evropským sankcím platným od začátku invaze se zástupci TotalEnergies v představenstvu Novateku na jednáních zdržovali hlasování, zejména u záležitostí o finančních otázkách.

Nyní se firma rozhodla s okamžitou platností své zástupce z představenstva odvolat. Současně přestane v účetnictví uvádět svůj podíl v Novateku.

,