V prosinci kupoval nová auta s poukazem na šrotovné jen málokdo. Ilustrační foto.

V prosinci kupoval nová auta s poukazem na šrotovné jen málokdo. Ilustrační foto. | foto: SME.sk - Vladimír Šimíček

Tisíce Slováků přišly o šrotovné. Stará auta odevzdali, nová nestihli vybrat

  • 158
Téměř každý desátý Slovák, který nechal sešrotovat svůj starý vůz, dnes nemá ani ten nový, ani tisíc eur, na které dostal poukaz. Přes čtyři tisíce řidičů si totiž do konce roku nestihly nové auto koupit nebo poukaz na ně uplatnit.

"Podle posledních informací z prosince nebylo vyčerpáno kolem čtyř tisíc poukazů z celkových 44 200," potvrdil Vahram Chuguryan z tiskového oddělení slovenského ministerstva hospodářství.

Definitivní číslo bude známé na začátku příštího týdne, jakmile na ministerstvo dorazí všechny informace od dealerů.

S velkou změnou počtu nevyčerpaných dotací se nedá počítat. V prosinci už totiž nová auta se šrotovným nakupoval málokdo. "S poukazem k nám za celý prosinec nepřišel jediný zákazník," potvrzuje Filip Vecka, vedoucí prodeje bratislavského autosalonu Auto Rotos, který nabízí škodovky a volkswageny.

Ti, kdo na nový vůz měli peníze, si jej totiž většinou koupili bezprostředně po likvidaci svého starého auta. "My jsme počítali s tím, že auto koupíme na leasing. Ale nedostali jsme ho, protože splátkové firmy přitvrdily podmínky," popisuje Tibor Kočvár z Nitry, který nechal sešrotovat starého golfa a chtěl si pořídi vysněný Peugeot 207.

Poukaz se Kočvár také pokusil prodat, ale nabídka podle něj výrazně převyšovala poptávku. "Volali mi dva lidé a nabízeli mi dvě stě eur," popisuje. Dnes lituje, že na nabídku nekývl. A tvrdí, že kdyby svého starého golfa nenechal sešrotovat, ale prodal, utržil by alespoň 500 eur.

Nová auta končí v bazarech

Vyhráno však nemají ani ti, kteří si nové auto se šrotovací prémií koupili. Minimálně stovky takových aut skončily po pár měsících v bazarech. Lidé neměli na jejich splácení.

Zánovní auta nakupovaly všechny velké autobazary. "Týká se to spíše vozů vyšší cenové kategorie, kde jsou náročnější leasingové splátky," popsal Vladan Crha z autobazaru AAA Auto. Zdůraznil však, že zájem o odkup téměř nových aut nebyl masový.

A kladnému hodnocení efektu slovenského šrotovného nenahrávají ani statistiky. Zatímco v době největší šrotovací horečky překonávaly prodeje nových aut na Slovensku rekordní rok 2008, na podzim se začaly opět prudce propadat. V listopadu lidé na Slovensku přihlásili do provozu bezmála o čtvrtinu nových aut méně než v listopadu 2008.