ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Manažeři Tesly vrátí firmě stovky milionů dolarů. Přepláceli je na odměnách

  • 21
Členové vedení amerického výrobce elektromobilů Tesla se dohodli na urovnání žaloby zpochybňující jejich odměny. V rámci dohody vrátí firmě 735 milionů dolarů (zhruba 15,5 miliardy Kč), které získali jako odměny ve formě akciových opcí. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na soudní dokumenty.

Žalobu podal v roce 2020 penzijní fond vlastnící akcie Tesly. Členové vedení si podle žaloby v letech 2017 až 2020 udělovali nespravedlivé a nadměrné odměny v podobě akciových opcí.

Dohoda o urovnání žaloby se netýká plánu odměn v rekordní hodnotě 56 miliard dolarů (zhruba 1,2 bilionu Kč), který firma přiznala v roce 2018 svému výkonnému řediteli Elonu Muskovi. Tento plán je terčem samostatné žaloby, kterou podal jeden z akcionářů. Soudní proces v této kauze začal loni a v brzké době se očekává vynesení verdiktu, píše Reuters.

Twitter opouštějí inzerenti. Pod Muskem přišel o polovinu tržeb z reklamy

Plán odměn pro Muska je rozvržen do více částí a více let. Získání jednotlivých odměn ve formě akciových opcí je podmíněno splněním výkonnostních cílů, mezi které patří například určitá ziskovost podniku a cena jeho akcií na burze. Podle žaloby byly pro odměny stanoveny příliš snadné podmínky.

Tesla je největším výrobcem elektromobilů na světě. V letošním druhém čtvrtletí dodala zákazníkům rekordních 466 140 vozů, to představuje meziroční nárůst o 83 procent.

Našli jste si na jobDNES.cz lepší práci a teď se bojíte, že vás starý šéf nepustí?

Musk, který loni koupil společnost Twitter za 44 miliard dolarů, je nyní nejbohatším člověkem na světě. Podle indexu miliardářů, který sestavuje agentura Bloomberg, dosahuje aktuální hodnota jeho majetku 248 miliard dolarů (zhruba 5,25 bilionu Kč).

,