Tesla Cybertruck

Tesla Cybertruck | foto: Tesla

Rozhodnuto. Novou továrnu Tesla postaví v Texasu

  • 5
Přetahovaná o novou továrnu Tesly už zná svého vítěze. Nový závod na výrobu elektromobilů vyroste poblíž texaského Austinu. Tesla má v úmyslu do továrny investovat 1,1 miliardy dolarů, v přepočtu tedy 25 miliard korun.

V areálu o rozloze 800 hektarů se budou vyrábět užitkové vozy Cybertruck, tahače Semi i osobní vozy Model 3 a také sportovně-užitková auta Model Y. „Bude to ekologický ráj (...) otevřený veřejnosti,“ řekl při oznámení investice šéf Tesly Elon Musk.

Daňové úlevy i socha Muska. Města se předhání, kde bude továrna Tesly

Tesla podle něj zvažuje, že bude v budoucnu vyrábět auta ve městě Tulsa ve státě Oklahoma, který o nový závod také stál a s Texasem o něj soupeřil. Místní samosprávy se předháněly v nabídkách, kromě daňových úlev slibovaly například pizzu zdarma i upravenou sochu.

„Tesla je jednou z nejzajímavějších a nejvíce inovativních firem na světě. S hrdostí vítáme její tým v Texasu,“ uvedl v prohlášení guvernér státu Texas Gregg Abbott.

Dosud jediný závod Tesly v USA je ve městě Fremont ve státě Kalifornie a zaměstnává přes 10 tisíc lidí. Rozkládá se na ploše 51 hektarů, ale potřebám rychle rostoucí společnosti už nestačí. Tesla musela u závodu vybudovat dva improvizované přístřešky.

Tesla nyní buduje nedaleko Berlína svou první továrnu v Evropě. Závod označovaný jako Gigafactory 4 by měl začít vyrábět v roce 2021 a ročně by jej mělo opustit kolem půl milionu aut. Firma tam chce vyrábět Model Y, Model 3 a také pohonné systémy a baterie.

Tesla nedávno zahájila zkušební výrobu v závodě Gigafactory 3. Ten je v Šanghaji a je první továrnou Tesly mimo Spojené státy.

,