Dotační úřad dosud sídlí v budově vedle ústeckého divadla, která patří firmě kontroverzních podnikatelů Patrika Oulického, Daniela Ježka a v úterý uvězněného exsenátor Alexandra Nováka.

Dotační úřad dosud sídlí v budově vedle ústeckého divadla, která patří firmě kontroverzních podnikatelů Patrika Oulického, Daniela Ježka a v úterý uvězněného exsenátor Alexandra Nováka. | foto: Karel Pešek, MAFRA

Jediným úspěšným žadatelem o dotace je dotační úřad, dostal na platy

  • 12
Jediným úspěšným žadatelem o dotaci v rámci Regionálního operačního programu Severozápad se stal sám dotační úřad. Dostal peníze na provoz, takže má na výplaty a může se i stěhovat. Ostatní žadatelé mají smůlu, program je kvůli machinacím s penězi na dotačním úřadě od loňského června zastavený.

Úřad na své financování předložil standardní projekt jako kterýkoli jiný žadatel o evropské dotace. O schválení peněz se dozvěděl ve středu. Při jednání výboru Regionální rady pípla jednomu z politiků esemeska, v níž ministerstvo pro místní rozvoj dotaci slíbilo.

"Úřad je v zásadě jediný, kdo je úspěšným žadatelem," připustil předseda Regionální rady Petr Navrátil.

Úřad tak může pokračovat i v přípravách na stěhování z budovy vedle ústeckého divadla, která patří firmě kontroverzních podnikatelů Patrika Oulického, Daniela Ježka a exsenátora Alexandra Nováka, kterého v úterý odvezla policie do vězení (o uvěznění Nováka zde).

Dotační úřad nyní platí nájemné přes 10 milionů korun. V novém sídle výrazně ušetří. Výběrové řízení však mělo podivný průběh, a úřad se tak nakonec bude stěhovat do jiné budovy, než kterou původně vybral (o výběru zde).

Výběr nebyl košer, připustil předseda rady

Řídící výbor úřadu si původně vybral dům společnosti CB Immobilien u ústecké křižovatky zvané Rondel. Ta nabízela nájem 2,6 milionu ročně, ale když konkurenční společnost Palmer Capital nabídla k nájmu svou budovu v Berní ulici v centru Ústí za 2,5 milionu, snížila ústně cenu na 1,5 milionu.

"Nebylo to košer," uznal nyní Navrátil.

Společnost Palmer Capital si na výběrové řízení stěžovala a výbor pověřil právnickou kancelář, aby znovu posoudila nabídky obou uchazečů. Při tom se ukázalo, že původní vítěz, firma CB Immobilien, mezitím nabízenou budovu prodal.

Úřad se tak během června přestěhuje místo k Rondelu do bývalé budovy Telecomu v Berní ulici. Roční nájem bude platit 1,6 milionu korun.