Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: ČTK

Na daních budeme odvádět víc peněz, kaje se britský Starbucks

  • 10
Americký kavárenský řetězec Starbucks hodlá ve Velké Británii odvádět vyšší daně. Firma, která působí také v Česku, tak čelí kritice, že na britských ostrovech neplatí prakticky nic.

Starbucks původně tvrdil, že v Británii žádný zisk nevytváří, ale teď slibuje, že v každém z příštích dvou let odvede kolem deseti milionů liber, asi 310 milionů Kč.

Na to, že se Starbucks v Británii vyhýbá placení daní, upozornila některá média. Britští poslanci si proto pozvali zástupce firmy a požádali je o vysvětlení. Politici pak firmu podrobili tvrdé kritice a obvinili ji, že se nemorálním způsobem placení daní vyhýbá. Hlavní britský šéf Starbucks Kris Engskov řekl, že firma bude platit víc, než jí ukládá zákon. "S ohledem na tuto těžkou dobu, co se daní týče, od nás zákazníci zjevně čekají víc," řekl Engskov členům Londýnské obchodní komory.

Starbucks přitom neudělal nic nezákonného. Firmy, které působí v Evropě, si mohou samy svobodně zvolit, ve které z 27 členských zemí Evropské unie budou mít sídlo, a tedy i daňový domicil. Řada podniků si proto volí země, které mají nižší daně.

Starbucks má hlavní centrálu v americkém Seattlu a ve Velké Británii provozuje zhruba 700 kaváren. Za posledních 14 let však na britských ostrovech podle agentury AP zaplatil na daních jen kolem 8,6 milionu liber (asi 267 milionů Kč). Firma tvrdí, že je to kvůli způsobu odvodu poplatků do její evropské centrály v Nizozemsku.

,