Španělská banka Santander

Španělská banka Santander | foto: Profimedia.cz

Další špatná zpráva pro Španělsko: S&P zhoršila hodnocení 16 bank

  • 14
Španělsko se musí vypořádat s další nepříjemnou zprávou. Ratingová agentura Standard & Poor's zhoršila hodnocení 16 jeho bank. Zpráva přichází poté, co si země minulý pátek vysloužila kvůli očekávanému růstu rozpočtového deficitu snížení ratingu o dva stupně a co oznámila nejvyšší nezaměstnanost v EU.

S&P snížila rating jedenácti finančních ústavů a dalším šesti snížila výhled, což znamená, že brzy může snížit samotnou hodnotící známku.

Nižší rating má ode dneška Banco Santander a její součást Banco Espaňol de Crédito (Banesto), dále Banco Bilbao Vizcaya Argentaria anebo Banco de Sabadell a Ibercaja Banco.

Horší výhled ratingu pak mají ústavy CaixaBank a její mateřská Caja de Ahorros y Pensiones de Barcelona či ústav Bankia a jeho mateřská společnost Banco Financiero y de Ahorros.

Krok agentury se v reakci na snížení ratingu Španělska čekal, protože žádný hodnocený subjekt nemůže mít vyšší rating, než je hodnocení úvěrové spolehlivosti dané země.

"Snížení ratingu země má přímé negativní dopady na rating bank, které hodnotíme stejně nebo lépe než rating Španělska, a na většinu bank, jejichž ratingové známky počítají s podporou španělské vlády," píše ve zprávě agentura.

S&P minulý týden snížila rating dlouhodobých závazků Španělska hned o dva stupně na známku BBB plus. Hodnocení krátkodobých závazků pak agentura snížila na stupeň A-2. Výhled stanovila jako negativní, což znamená, že k dalšímu snížení ratingu ještě může sáhnout. (více o snížení ratingu čtěte zde)

Vedle horšího ratingu se musí země také vypořádat s vysokou nezaměstnaností. Statistický úřad minulý pátek oznámil, že bez práce je 5,6 milionu lidí, tedy každý čtvrtý ekonomicky aktivní obyvatel země. Španělsko je tak s mírou nezaměstnanosti na úrovni 24,4 procenta na špici negativního žebříčku v celé EU.

,